Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo gaat het met de Utrechtse huizenmarkt in tijden van corona

Door Janine Guijt 23 maart 2020

We weten het allemaal: het is gekkenhuis op de Utrechtse woningmarkt. Huizenprijzen zijn torenhoog, er is een groot tekort aan woningen en huizen worden voor ver boven de vraagprijs verkocht. Maar hoe is de woningmarkt eraan toe in tijden van corona? Zorgt de impact van het virus voor een minder gespannen markt? En kun je in deze tijd eigenlijk nog een woning bezichtigen? 

‘De gekte is nog niet voorbij’

“Vooralsnog is de gekte op de woningmarkt nog niet voorbij”, weet makelaar Lindy Hendriks van Gusto Casa ons te vertellen. Volgens Lindy zijn er op dit moment meer dan 31.000 huizenzoekers in Utrecht, terwijl er momenteel maar rond de duizend woningen worden aangeboden. Onder meer door die grote vraag is de woningmarkt nog niet in gevaar, aldus Lindy. “Maar het zet mensen natuurlijk wel aan het denken. Men vraagt zich af of de woningmarkt nog verder gaat inzakken en of je er nu goed aan doet om te kopen. Tegelijkertijd blijft de woningnood groot en de alternatieven beperkt. Ik verwacht dat mogelijk de prijzen minder hard zullen stijgen, er zal misschien stabilisatie komen. Maar het instorten van de markt? Dat zal nog wel even duren, verwacht ik.”

Nieuwbouw

Ook bij Eigen Huis, de vereniging van huiseigenaren, kunnen ze (nog) niet zeggen dat de coronacrisis zorgt voor lagere huizenprijzen. “Daar hebben we nog geen indicatie voor”, zegt André de la Porte van de organisatie in de Volkskrant. “De woningschaarste is nog onveranderd hoog, het woningaanbod laag. En dat laatste geldt dus ook voor de rente. De nieuwbouw van woningen is wel wat onzekerder geworden. Er zijn berichten dat buitenlandse bouwvakkers vertrekken naar hun familie in eigen land. Dat kan gaan knellen op nieuwbouwprojecten. Maar de effecten zijn allemaal onzeker.”

Huis bezichtigen? Meet je temperatuur

Volgens Lindy worden er hier en daar afspraken met huizenzoekers afgezegd, maar gaan bezichtigingen wel gewoon door. Of nouja, gewoon… Er worden natuurlijk wel de nodige maatregelen genomen. Zo is het belangrijk dat alle aanwezigen voldoende afstand houden en niet komen als ze ziek zijn. Lindy geeft woningzoekers het advies om van tevoren hun temperatuur te meten. Mensen die hun huis verkopen en geïnteresseerden over de vloer krijgen, adviseert Lindy om na een bezichtigingsronde het huis te ontsmetten.

Volop bezichtigingen

Bij RVL Makelaars merken ze nog niets van de coronacrisis. “De komende week staan er nog volop bezichtigingen gepland”, zegt makelaar Tom in het AD Utrechts Nieuwsblad. Ook makelaar Inez Mensink van Domstad Makelaars ziet nog niet zoveel verandering op de huizenmarkt. “Volgens mij worden er nog net zoveel huizen aangeboden als eerder. Ook het aantal verzoeken is niet minder naar mijn idee.”

Meer lezen over wonen in Utrecht:

Met deze nieuwe maatregelen pakt de gemeente beleggers op de Utrechtse woningmarkt aan

We weten het allemaal: een betaalbare woning vinden op de Utrechtse huizenmarkt valt niet mee. De ge...

Dit is een van de duurste huizen die nu te koop staan in Utrecht

5 x wonen in een Utrechts huis uit de jaren ’60

adv.