Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zelfs The Guardian schrijft over onze vernieuwde singel: ‘The correction of a historic mistake’

Door Janine Guijt 16 september 2020

Het is the talk of the town hier in Utrecht: de herstelde singel die ervoor zorgt dat je weer een rondje om het Utrechtse centrum kunt varen/kanoën/suppen. Maar ook in het buitenland gooit Utrecht blijkbaar hoge ogen met dit nieuws: de Britse krant The Guardian schreef over ‘the reopening of the Catharijnesingel’.

Wat maakt het nieuws over de singel dan zo bijzonder dat zelfs buitenlandse kranten erover schrijven? Nou, het feit dat op de plek waar je nu kunt varen, eerst auto’s reden. Dat zit zo: eeuwen lang was Utrecht helemaal omsingeld door water. Tot de jaren ’70, toen een deel van de singel werd gedempt. De Catharijnesingel ging verder als de Catharijnebaan; voor het water kwam asfalt in de plaats.

Historic mistake

Volgens The Guardian wordt dit gezien als ‘a historic mistake’. Al sinds de jaren ’90 waren er plannen om het stuk ‘terug te geven aan het water’. En dat is nu dus gebeurd: de werkzaamheden aan de singel zijn onlangs afgerond en dat betekent dat de binnenstad van Utrecht vanaf nu weer helemaal omringd is door water. Een deel van de Catharijnesingel loopt door onder Hoog Catharijne en zo ontstaat het ‘rondje Utrecht’.

Uniek

“Het is vrij uniek dat een snelweg, met ruimte voor 12 rijstroken, weer wordt omgebouwd”, zegt de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg in The Guardian. “Nu de singel terug is, vormt het een mooie verbinding met tal van belangrijke stedelijke functies: het station, een poptempel, theater en groene plekken hebben hun plek aan het water gevonden.”

Nog meer internationale schijnwerpers

Het gebeurt wel vaker dat ons stadsie het internationale nieuws haalt. Zo schreef The New York Times een paar jaar geleden over de plannen voor de grootste fietsenstalling ter wereld die inmiddels is geopend in Utrecht. En in oktober 2019 prijkte Utrecht op de cover van Lonely Planet magazine.

Lees ook:

domtoren utrecht zadelstraat

5 x waarom je heus niet op wereldreis hoeft als je in Utrecht woont

Veel millenials verkiezen een wereldreis boven een huis of auto en trekken er maar wat graag op uit ...

5 x buitenlandse reisblogs over Utrecht

9 redenen waarom je liever in Utrecht woont dan in Amsterdam

De Utrechtse Roëll schreef in coronatijd een reisboek over Nederland: ‘Er is zoveel moois dichtbij’

De Utrechtse Suzanne reist al werkend de wereld over: ‘Als ik morgen zin heb om naar Bali te gaan, kan dat’

adv.