Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je niet: dit regelt het waterschap allemaal voor je

Aangeboden door Campagne ElkeStemTelt.nl 15 maart 2019

Geen idee wat een waterschap doet of waarom je dat belangrijk zou moeten vinden? Je bent niet de enige. En toch mag jij op woensdag 20 maart gaan stemmen op de mensen die ons Nederlandse waterbeleid bepalen. En dat is niet niks! Dit is wat het waterschap allemaal voor je regelt, waar jij misschien nog niet van wist. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Zorg voor de hoeveelheid water

Je hebt vast wel eens een sloot of plas gezien met een te hoog of te laag waterpeil in droge of juist natte perioden. Grote kans ook, dat dit probleem daarna is opgelost en je eigenlijk geen idee hebt hoe. Dat hoeft ook niet, want daar heb je de experts van de waterschappen voor. Zij zijn verantwoordelijk voor de regeling van het oppervlaktewater in een bepaald gebied. Dat kan bijvoorbeeld worden geregeld door een juiste aan- en afvoer van water.

Zwemwater controleren

waterschapsverkiezingen waterschap

Niets fijner dan op een hete zomerdag een plons nemen in natuurwater, toch? Gelukkig ligt Nederland vol beken en meren waar je heerlijk af kunt koelen in de zomer. Maar het is wel belangrijk dat de kwaliteit van dat water wordt gecontroleerd. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat er geen blauwalg in het water zit; daar kun je immers ziek van worden.

Het controleren van al dat zwemwater is één van de taken van het waterschap. Bovendien hebben we de Zwemwater App ook te danken aan het waterschap, waarmee je kunt controleren of het water in jouw stad of wijk schoon genoeg is om een duik te nemen.

Toilet- en douchewater schoon houden

Nederland is een land vol water. Om ervoor te zorgen dat we allemaal droge voeten houden, en dat er bovendien schoon en voldoende water beschikbaar is, zijn er de waterschappen. Jij kunt op 20 maart kiezen wie die waterschappen gaan vertegenwoordigen voor ons.

Zo zorgen de experts van de waterschappen bijvoorbeeld voor de zuivering van rioolwater. Wanneer jij het toilet doorspoelt of een douche neemt, dan moet dat water ergens heen. Het waterschap regelt dat afvalwater wordt gezuiverd, zodat het schoon genoeg is en terug kan naar de natuur. En dat is weer goed voor ons allemaal!

Dijken beheren

Dijken zijn ontzettend belangrijk voor ons land. Zonder deze constructies zou een groot deel van Nederland onder water komen te staan. Bovendien is niet elke dijk hetzelfde. Om deze complexe structuren te beschermen en onderhouden heb je dus experts nodig; de waterschappen. Want het waterschap is verantwoordelijk voor het beheren van onze Hollandse dijken. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk zijn voor schade herstellen maar bijvoorbeeld ook het onderhoud zoals gras maaien op de dijken.

20 maart: Stemmen tijdens de Waterschapsverkiezingen

waterschapsverkiezingen waterschap

Op 20 maart 2019 mogen we naar de stembussen voor de Waterschapsverkiezingen. Natuurlijk is het altijd belangrijk om te stemmen wanneer het mag, maar juist bij deze verkiezingen wordt de waarde van je stem uitbrengen nog wel eens onderschat. De hoogte van de waterschapsbelasting staat immers vast, toch? Klopt, maar wat het waterschap in jouw regio met dat geld doet, staat niet vast. Daar heb jij invloed op.

Door de droogte van 2018 en de bloedhete zomer is alleen maar duidelijker geworden hoe belangrijk ons waterbeheer is. Maar ook zaken als klimaatverandering en nieuwe technieken om met water om te gaan komen tegenwoordig om de hoek kijken bij het bepalen van het waterbeleid. Kortom; nu meer dan ooit is het belangrijk om te stemmen bij de Waterschapsverkiezingen.

De gemeente Utrecht is verdeeld in twee waterschappen; Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht. Op basis van je postcode wordt bepaald welk waterschap jij voor kunt stemmen. Check hier onder welk waterschap jouw postcode valt.

Stem op 20 maart bij de Waterschapsverkiezingen bij een stemlokaal in jouw gemeente. Uiterlijk twee weken voor de stemming ontvang jij jouw stempas via de post. Je krijgt een kandidatenlijst voor jouw regio meegestuurd.

Meer informatie?
Kijk op:

www.elkestemtelt.nl
www.waterschapsverkiezingen.nl
www.mijnStem.nl


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Campagne ElkeStemTelt.nl. Meer over Campagne ElkeStemTelt.nl ontdekken?

Campagne ElkeStemTelt.nl

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.