Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wil je zien: superbijzondere vondsten uit Romeinse tijd in Leidsche Rijn

Door Pauline Dons 10 september 2019

Het is de droom van iedere archeoloog: het vinden van een grote schat. Voor archeologen in Utrecht is deze droom werkelijkheid geworden. Tijdens opgravingen in Leidsche Rijn hebben zij héél bijzondere vondsten gedaan. 

Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn, vlak naast Castellum Hoge Woerd, zijn superbijzondere vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Het gaat om hele unieke wapenstukken, handboogpijlen, een paardentuig en kledingspelden, maar ook vingerringen en kruiken. Het lijkt alsof de objecten geofferd zijn in de rivier de Rijn, die op dat moment de grensrivier was van het Romeinse Rijk. Op deze plek heeft vroeger ook een Romeins fort gestaan.

Unieke vondsten

Het archeologisch onderzoek vond begin mei plaats, in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk. De vondsten die nu zijn gedaan zijn zeer uniek. “Twee gevonden pijlen horen bij een draagbaar stuk artillerie dat geldt als de ‘mitrailleur’ van het Romeinse leger, waarmee enkele honderden meters ver kon worden geschoten”, meldt de gemeente Utrecht. Ook bijzonder zijn twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden: zulke hoofdstellen zijn bekend van afbeeldingen op Romeinse grafstenen, maar werden nog nooit eerder compleet gevonden.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De ballistapijl op het moment van ontdekking / Foto: Erfgoed Utrecht
Het depot van paardentuig vlak na ontdekking, met versierd messing kaptoom eruit stekend / Foto: Erfgoed Utrecht
Het depot van paardentuig vlak na ontdekking, met versierd messing kaptoom eruit stekend / Foto: Erfgoed Utrecht
IJzeren hakmes met houten handgreep / Foto: Erfgoed Utrecht
IJzeren mesje met benen handvat / Foto: Erfgoed Utrecht
Complete ballistapijl met ijzeren punt (links) / Foto: Erfgoed Utrecht
Complete ballistapijl met ijzeren punt op voorgrond / Foto: Erfgoed Utrecht

In de rivier

“Het paardentuig lijkt opzettelijk in het rivierwater te zijn gedeponeerd. Dat geldt ook voor twee kruiken met opvallende inscripties op de schouderpartij, waarvan er één bovendien opzettelijk is doorboord. Dit wijst op een offerhandeling”, schrijft de gemeente Utrecht in een bericht. De gevonden mantelspelden en vingerringen passen goed bij Romeinse vondsten die al eerder in Noordwest-Europa zijn gedaan. In die tijd was het gebruikelijk om doormiddel van offers contact te maken met hogere machten. Objecten werden wel vaker in rivieren geofferd.

Presentatie

De bijzondere vondsten zijn inmiddels opgeborgen en worden de komende maanden verder onderzocht. De vondsten worden naar verwachting rond 2020 gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd. Hoe de verschillende voorwerpen in de rivier zijn beland zal daarbij centraal staan.

Meer weten? Check hier het hele artikel op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad. 

Lees meer:

Superbijzondere opgravingen van oude stadsmuur in Park Lepelenburg: ‘Cadeautje voor Utrecht’

Archeologen van de gemeente Utrecht hebben een 900 jaar oude stadsmuur gevonden in Park Lepelenburg....

Een huis vol bijzondere opgravingen en vondsten: binnenkijken bij verzamelaar Hans in Transwijk

Superbijzondere opgravingen bij oude postkantoor: ‘Hier dromen we van!’

adv.