Groot onderhoud aan brug in A12 bij Utrecht gaat wéér tot files leiden: ‘Dit is een grote ingreep’
Opnieuw krijgen automobilisten te maken met ernstige verkeershinder op de A12 bij Utrecht. Kabels van de Galecopperbrug zijn versleten en…
Het kwik daalde ‘slechts’ enkele graden onder het vriespunt, maar voor het duurzaamste fietspad van Utrecht was het té koud in de winter van 2021. De bovenlaag van het fietspad op de Croeselaan vroor kapot en moet worden vervangen.
Sinds begin deze week wordt de toplaag van het fietspad langs de Croeselaan in het stationsgebied verwijderd. Het gaat om het stuk van ruim 200 meter tot aan de Van Zijstweg.
De aanleg drie jaar geleden was niet minder dan een primeur voor de stad. Het was het eerste rode fietspad in Nederland van cementloos beton. Bij de productie van de cementvervanger RaMaC komt minder CO2 vrij.
Nadat het in januari 2021 na een paar dagen matige vorst begon te dooien, bleek de bovenlaag van het fietspad los te laten. Een aantal politieke partijen reageerde verbaasd op de korte levensduur van de duurzame weg. Ze vroegen zich af hoe het mogelijk was dat het fietspad de vorstperiode niet had doorstaan.
Wethouder Eelco Eerenberg (D66, stationsgebied) pareerde de kritiek destijds door te stellen dat ‘innovatie risico’s met zich meebrengt’. Eén exacte oorzaak voor de problemen is volgens hem niet aan te wijzen. “Het is mogelijk een combinatie van weersinvloeden tijdens de uitvoering, de uitvoering zelf, en gladheidsbestrijding.’’
Onderzoek wees uit dat het cementloze beton niet kan worden hersteld. Een nieuwe bovenlaag aanbrengen van hetzelfde materiaal is geen optie, aldus de wethouder. “RaMaC blijkt op deze plek, met deze intensiteit van fietsers, te gevoelig voor vorst in combinatie met dooizouten en daarmee is het risico op schade groot.’’
Het fietspad langs de Croeselaan is over een kleine twee weken weer te gebruiken. Fietsers worden tot die tijd door verkeersregelaars naar de rijweg verwezen. De kosten voor het herstel van het fietspad komen voor rekening van de aannemer.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken