Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ons stadsie in je glas: Utrechtse Henk brengt gin uit de Domstad op de markt

Door Janine Guijt 3 december 2020

Moet jij dit jaar tijdens het kerstdiner de welkomstcocktail verzorgen? Of is er nog ruimte op je verlanglijstje? Dan hebben we een leuke tip voor je: LangDom gin, een gloednieuwe en op-en-top Utrechtse drank. De Utrechtse Henk Elshof lanceerde het product deze week: “Als je dan – na twee jaar – eindelijk je eigen fles in je handen hebt, ja dan voel je je wel trots.”

Henk werkt naar eigen zeggen zijn hele leven al in de drankindustrie. Zo werkte hij voor brouwerijen als La Trappe en Dommelse. “Naast mijn liefde voor speciaalbier, houd ik ook van sterke dranken. Ik ben de afgelopen jaren bezig geweest met recepturen ontwikkelen en experimenteren. In 2016 rolde er een gin uit de ketel waarvan ik dacht: deze is wel héél erg goed. Natuurlijk moesten vrienden en bekenden eraan geloven om de door mij gestookte gin, met Utrechtse jeneverbessen, eens te proeven. Dit werd zo’n succes, dat ik dit recept op grote schaal wilde destilleren.”

Van dop tot barcode

Een eigen gin op de markt brengen, is niet iets wat je even snel regelt. Het duurde nog twee jaar voordat LangDom in de schappen lag. “Er komt nogal wat bij kijken. Ik moest natuurlijk op zoek naar een destilleerderij, maar ook over de kleinste details moet je nadenken: de barcode, het etiket, dat soort dingen. Had ik eindelijk een Italiaans bedrijf gevonden dat mooie doppen fabriceerden, moest ik er weer 10.000 afnemen. Maar als je dan na twee jaar je eigen fles in je handen hebt, ja dan voel je je wel trots.” En de naam? “Dat is natuurlijk een knipoog naar Utrechts trots.” Lachend vervolgt hij: “En het klinkt goed in het Engels, wie weet komt dat van pas in de toekomst.”

Engelwortel, iriswortel en meer

Alhoewel het precieze recept van Utrecht LangDom geheim is, wil Henk wel verklappen dat de kern ervan uit de volgende tien ingrediënten bestaat: jeneverbes, koriander, sinaasappel- en citroenschil, zoethout, engelwortel, vanille, kardemon, iriswortel, en rozenblaadjes. De gin is onder meer verkrijgbaar bij Slijterij Besseling en Slijterij Zuilen.

Lees ook:

9 x op-en-top Utrechtse cadeaus voor op je verlanglijstje

Is er iets leuker dan cadeautjes krijgen? Jazeker: Utrechtse cadeautjes krijgen! Dus heb je nog een ...

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Utrecht

Uniek in Europa: Utrecht krijgt een voedselbos dat volledig is geïntegreerd in een woonwijk

Van viergangenmenu tot royale schotels: restaurant One24 zorgt voor een culinaire kerst bij je thuis

Deze Utrechtse horecazaak mag zich ‘beste koffiezaak van Nederland’ noemen

Nieuw in Utrecht: Fastwin en Sem openen Studio Sugar Snap: ‘We willen zo min mogelijk weggooien’

adv.