Utrecht scoort laag in de ranglijst ‘beste studentensteden’ en dit is waarom

Door Janine Guijt 12 september 2018

Je zou verwachten dat studenten in ons mooie stadsie de tijd van hun leven hebben. Toch is het in andere steden beter toeven, blijkt uit een ranglijst van beste studentensteden van Europa. Utrecht moet het doen met een karige 34e plek op een lijst met 44 studentensteden.

Onderzoek

Studentenorganisatie The Class of 2020 heeft 44 universiteitssteden in Europa beoordeeld in zes categorieën. Zo is er gekeken naar de kwaliteit van het onderwijs, de mogelijkheden van huisvesting, de kwaliteit van leven in de stad en de gastvrijheid.

Utrecht komt er dus niet best vanaf. De stad staat op een 34ste plek, en moet daarmee Amsterdam (plaats 4), Rotterdam (27) en Maastricht (28) voor laten gaan. De beste studentenstad van Europa is overigens Berlijn, gevolgd door München en Lissabon.

Weinig bars, clubs en musea

“In vergelijking tot bijvoorbeeld Amsterdam doet Utrecht het minder op de kwaliteit van leven in de stad”, vertelt onderzoeker Martijn Pustjens aan het AD Utrechts Nieuwsblad. “Zo zijn er in Utrecht weinig bars, clubs, musea en festivals per inwoner. Ook heeft Utrecht relatief weinig vierkante meters groen.”

Concurrentie

Martijn nuanceert de lage positie van Utrecht. “Dat Utrecht op de 34ste plaatst staat, wil niet zeggen dat het klimaat slecht is, alleen dat andere steden simpelweg beter scoren. De competitie is hevig. Het feit dat steden als Milaan, Rome en Madrid lager staan, geeft dit wel weer.”

Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over dit nieuws.

Hoe dan ook, deze studenten – die we eerder spraken – hebben in ieder geval heel veel zin in hun studententijd in Utrecht:

3 x kersverse Utrechtse studenten over de Domstad

Ze zijn piepjong, nu al dolenthousiast over Utrecht en hebben nog hun hele studententijd voor zich (...

adv.