Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrecht is populair: steeds meer horecazaken in onze stad

Door Janine Guijt 13 januari 2020

Een nieuwe koffiezaak in Wittevrouwen, even langs het gloednieuwe restaurant in het centrum: kan je alle nieuwe horecazaken in Utrecht stiekem niet meer bijhouden, ondanks onze hotspotmeldingen? Dat is helemaal niet zo gek, want in de afgelopen acht jaar is het aantal eet- en drinkgelegenheden flink gestegen.

In heel Nederland is het aantal zaken met 16 procent gestegen. Even concreet: dat zijn bijna zesduizend horecazaken. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq die LocalFocus heeft geanalyseerd.

Social dining erg populair

Koffietentjes, gezonde to-go zaken en afhaal-/bezorgrestaurants zijn hot and happening. Maar verreweg het meest populair in het horecalandschap: social dining. Eén derde van alle restaurants hanteert dit concept, waarbij er vooral wordt gemikt op groepen. Ondernemers zien geen brood meer in een ouderwetse kroeg, het aantal cafés in ons land is gedaald met 18 procent tot zo’n 6.100.

Steeds meer horecazaken in Utrecht

Dat is landelijk, maar hoe zit dat in Utrecht? Zo zit de vork in de steel: in 2012 telde Utrecht 775 horecazaken. Nu acht jaar later staat de teller op 1.069, een groei van 38 procent.

Derde populairste stad in Nederland

Utrecht hoort bij de meest gewilde plekken om een horecaonderneming te beginnen. De meest populaire stad – met bijna 4.500 vestigingen – is Amsterdam. Daarna komt Almere (+44 procent) en daarna dus Utrecht (met dus de stijging van 38 procent).

Neem hier een kijkje in het horecalandschap:

Lees ook:

De beste restaurants van Utrecht: dit zijn al onze tips

Een van de onderwerpen waar we het allerliefst over schrijven op indebuurt? Eten, en dan in het bijz...

Goed gevonden: 6 x briljante bedrijfsnamen in Utrecht

The Village Coffee & Music is nu open op een nieuwe locatie

Wijnliefhebbers opgelet! Wijnhuis Neleman opent een store in Utrecht centrum

Bij het nieuwe restaurant IXI eet je sushi, dimsum en meer lekkers uit Azië

adv.