Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrecht is coronabrandhaard, burgemeester kondigt strengere handhaving aan

Door Janine Guijt 15 oktober 2020

Maar liefst 2341 Utrechters zijn de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Daarmee is Utrecht hard op weg om de ‘coronahoofdstad’ van Nederland te worden. Burgemeester Peter Den Oudsten gaat de coronamaatregelen strenger handhaven.

Binnen de Randstad zijn alleen in de regio Amsterdam de afgelopen week relatief meer besmettingen gemeld dan hier. Utrecht heeft daarmee Den Haag en Rotterdam, twee steden die aan het begin van de tweede golf brandhaarden waren, inmiddels ingehaald. Voor burgemeester Peter Den Oudsten is het nog niet meteen reden om extra maatregelen in de stad te nemen, zegt hij in het AD Utrechts Nieuwsblad. “Ik heb vandaag gesproken met alle burgemeesters uit de veiligheidsregio over de ingrepen die het kabinet gisteravond heeft aangekondigd. We houden de besmettingscijfers voor onze regio nauwlettend in de gaten. Mocht er aanleiding voor zijn, overwegen we opnieuw aanvullende regionale of lokale ingrepen.”

Strenger handhaven

Wel laat de burgemeester weten weer strenger te gaan handhaven op het naleven van de regels. “Er is vanochtend overleg geweest met de politie en het Openbaar Ministerie over de handhaving van de nieuwe en aangescherpte maatregelen. Er wordt door handhaving en politie opnieuw prioriteiten gesteld, zodat er extra aandacht van boa’s en politieagenten kan zijn voor de corona-maatregelen. Achter de voordeur kunnen we wettelijk niet handhaven, wel wordt er actief gehandeld op meldingen van bijvoorbeeld geluidsoverlast. Ik ga morgen ook in overleg met de SSH (Stichting Studenten Huisvesting, red.) om het specifiek te hebben over naleving in de studentenhuizen.”

Ziekenhuizen

Het is niet alleen maar kommer en kwel in onze stad. Zo is het aantal ziekenhuisopnames (vijftien) relatief lager dan veel andere gebieden in de Randstad. En ook wat betreft sterftecijfers is er momenteel nog geen reden tot zorg. De afgelopen week overleden er in Utrecht geen patiënten als gevolg van het coronavirus.

Extra uitleg bij de grafiek:

  • De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde positieve testen er in totaal in Utrecht zijn (geweest) vanaf 13 maart tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De groene lijn geeft aan hoeveel Utrechters er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.
  • De rode lijn is een optelsom van alle Utrechters die aan corona overleden zijn.

Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over dit nieuws.

Lees ook:

Horeca dicht en evenementen geschrapt in Utrecht: ‘Het is een grote klap’

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag...

Bij deze Utrechtse horeca kun jij de komende tijd afhalen of laten bezorgen

Aantal coronabesmettingen in Utrecht weer gestegen: dit zijn de laatste cijfers van het RIVM

Dure grap: huisfeestje in Rijnsweerd eindigt met hoge boete

Griftpark, Wilhelminapark en Park Lepelenburg gaan ’s nachts op slot

adv.