Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twee mensen uit Utrecht besmet met coronavirus

Door Bonnie Dekkers 2 maart 2020

Zojuist – rond 16.00 uur – maakte de gemeente Utrecht bekend dat er twee inwoners van onze stad zijn besmet met het coronavirus. Het stel is onlangs teruggekomen van een vakantie in Noord-Italië en zit sindsdien in thuisisolatie, op voorschrift van de GGD regio Utrecht. 

Meer mensen aangestoken met coronavirus in Utrecht?

Zoals gebruikelijk is in dit soort situaties, is de GGD regio Utrecht (GGDrU) momenteel bezig met een contactonderzoek. Hierbij wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie de twee patiënten contact hebben gehad. De GGDrU monitort alle contacten om de kans op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te houden, meldt de gemeente in een persbericht.

Klachten en besmettelijkheid coronavirus

Mensen met de ziekte hebben last van koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. Het virus verspreidt zich snel, omdat het van mens op mens overdraagbaar is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat er op dit moment vanuit dat één persoon met het virus gemiddeld twee personen kan besmetten. En wat nou als er meer Utrechters zijn besmet? Dan past het RIVM hetzelfde protocol toe. Dus: isolatie, contactonderzoek en blijven monitoren.

Waar komt het coronavirus vandaan?

Om precies te zijn uit de regio Wuhan in China. Eind 2019 brak daar het coronavirus uit. In korte tijd is het virus snel verspreid en steeds meer mensen raken besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie doet samen met de Chinese autoriteiten onderzoek naar het virus.

Reactie gemeente Utrecht

De gemeente werkt intensief samen binnen de Veiligheidsregio Utrecht en met de GGDrU. Zij houden vinger aan de pols en bekijken van moment tot moment wat nodig is. Vooralsnog zijn er volgens advies van de GGDrU geen extra maatregelen nodig.

Lees ook: 

5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Utrecht

De gemeente Utrecht maakte vanmiddag rond 16.00 uur bekend dat twee inwoners van onze stad besmet zi...

adv.