Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof! Utrecht krijgt er een hele bijzondere muurschildering bij

Door Anne-Meike van den Berg 7 december 2018

Er zijn een heleboel toffe muurschilderingen in Utrecht. Leuk, want de stad wordt er vaak nét een beetje vrolijker en kleurrijker van. Wij vinden het dan ook goed nieuws dat er deze maand een nieuwe muurschildering bij komt in de wijk Lauwerecht. En het is ook nog eens een street art kunstwerk waar een bijzonder verhaal achter zit.

Awesome Utrecht

Een paar maanden geleden deed Maaike Kluft een pitch tijdens een avond van Awesome Utrecht. Haar idee om Utrecht nog awesome-er te maken: outsider art – kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke of psychische beperking – gebruiken als muurschilderingen. “Die kunstwerken zijn zo gaaf, die moet iedereen gewoon zien. Vooral omdat het om een groep mensen gaat die altijd wordt beoordeeld op wat ze níet kunnen. Dit idee benadert ze juist vanuit hun talenten”, vertelde Maaike eerder aan ons.

Maaike won de pitchavond en ging met €1000,- naar huis om haar idee te realiseren.

Tekst loopt door onder de foto

Maaike Kluft Utrecht
Maaike Kluft

Lauwerecht

Na de pitchavond kwam Maaike in contact met Spoken Art Community en Ondernemersfonds Utrecht. Zij zijn bezig om de Utrechtse wijk Lauwerecht op de kaart te zetten. De wijk wordt een stuk groener, er komen lichtkunstprojecten en kunstenaars gaan een aantal containers beschilderen. Er komen ook muurschilderingen en daar sloot het idee van Maaike mooi bij aan.

Levensgrote ‘Derk’

De allereerste outsider art muurschildering komt op een muur aan Lauwerecht nummer 55. Het werk is gemaakt door Derk Wessel. Derk, die het downsyndroom heeft, is supertrots vertelt Maaike: “Dat er straks een levensgrote ‘Derk’ in de stad te zien is, is echt heel gaaf voor hem. Hij komt ook kijken als de muurschildering gemaakt wordt en daar heeft hij heel veel zin in.” De Utrechtse graffiti artiest JanIsDeMan gaat de muurschildering op 17 en 19 december maken – als het weer mee zit, tenminste.

Hoe de muur er precies uit komt te zien is nog een verrassing, maar Maaike heeft al wel verklapt dat het ‘een tropisch ontwerp met veel groen’ wordt.

Kunstenaar Derk Wessel aan het werk
Een werk van Derk Wessel
Een werk van Derk Wessel
Een werk van Derk Wessel
Een werk van Derk Wessel

Als het aan Awesome Utrecht ligt kunnen we binnenkort puzzelen op de Neude

Als het een beetje mee zit, kunnen we binnenkort met z'n allen puzzelen op de Neude. Elise de Leede ...
streetart-utrecht-16

10 x street art in Utrecht

Street art: Utrecht zit er vol mee. Van enorme, kleurrijke muurschilderingen tot piepkleine pieces e...

adv.