The Student Hotel wil naar Utrecht komen, maar daar is niet iedereen even blij mee

Door Janine Guijt 11 juli 2018

Je vindt het in Barcelona, Amsterdam, Parijs en zelfs in Groningen, het is er hartstikke hip én het bedrijf kan niet wachten om zich in Utrecht te vestigen. Waar we het over hebben? Over The Student Hotel, een hotel dat zich ook richt op mensen die voor langere tijd onderdak nodig hebben (bijvoorbeeld buitenlandse studenten of expats). Toch ziet niet iedereen een Utrechtse vestiging van dit concept zitten…

Hoofdprijs

The Student Hotel is niet zomaar een hotel. Je kunt er namelijk ook voor langere tijd wonen. ‘Het concept voorziet in de verhuur van gemeubileerde kamers met een pakket van diensten, zoals schoonmaak, fietsgebruik en fitness’, lezen we op de site van het AD Utrechts Nieuwsblad. Het bedrijf richt zich daarmee op bijvoorbeeld studenten uit het buitenland die tijdelijk in Nederland studeren. En ja, die betalen de hoofdprijs voor zo’n verblijf. Een voorbeeld: stel je wilt van 1 september tot 1 december in de Eindhovense versie van The Student Hotel verblijven, dan kost dat je bijna €3300,-. Jup, dat is €1100,- per maand voor een kamer van achttien vierkante meter (inclusief eerder genoemde diensten).

Kritische geluiden

In 2016 werd bekend dat The Student Hotel ook een vestiging wil in Utrecht. Destijds had het bedrijf de kantoorruimte boven de Mediamarkt op het oog (hoewel dit later toch niet doorging). Sindsdien klinken er kritische geluiden van studentenorganisaties, die vinden dat het bedrijf zich aan het huurrecht moet houden, zodat er bijvoorbeeld een grens komt aan de maximale huurprijs van de kamers.

Eerlijke prijs en bescherming

En dat lijkt inderdaad te gebeuren: vorige week nam de Utrechtse gemeenteraad een motie aan die het stadsbestuur opdraagt een toekomstig studenthotel te laten voldoen aan de regels die gelden voor huurders. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert positief op het besluit van de Utrechtse gemeenteraad. “Het aannemen van deze motie is een grote stap in de goede richting. Wij roepen alle steden op het voorbeeld van Utrecht te volgen, zodat studenten krijgen waar ze recht op hebben: een eerlijke prijs en bescherming.”

Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over dit nieuws.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.