Schietpartij 24 Oktoberplein: dreigingsniveau voor provincie Utrecht is verhoogd naar hoogste niveau

Door Janine Guijt 18 maart 2019

Meerdere personen hebben volgens ooggetuigen rond 10.45 uur het vuur geopend in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Er is een grote politiemacht op de been. De politie meldt dat er meerdere gewonden zijn. De dader(s) is/zijn op de vlucht. Er wordt rekening gehouden met een terroristisch motief. Op meerdere plaatsen in het land worden plekken extra bewaakt of gesloten. De NCTV  (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) heeft het dreigingsniveau voor de provincie tot vanavond 18.00 uur opgevoerd naar 5, dat is het hoogste niveau. 

Zojuist werd op NPO1 in een persconferentie door Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg uitgelegd waarom het dreigingsniveau voor de hele provincie Utrecht verhoogd is. Hij zei daarover dat het vooral bedoeld is om de hulpdiensten in Utrecht alle ruimte te geven om hun werk te doen. De prioriteit daarbij ligt momenteel, zei hij, op het vinden van de voortvluchtige dader. “Belangrijk is”, zegt hij, “dat mensen in de provincie alert blijven op boodschappen en mededelingen van de hulpdiensten in Utrecht.”

Alert blijven

Het is de eerste keer dat het dreigingsniveau in Nederland naar 5 is gegaan. In de rest van het land geldt niveau 4, wat daarvoor ook al het geval was. Pieter-Jaap Aalbersberg meldde in de persconferentie dat mensen met de verhoging van het dreigingsniveau worden opgeroepen ‘Alert te blijven en luisteren naar autoriteiten’.

Wat dreigingsniveau 5 betekent lees je in de afbeelding hieronder.

Houd de liveblog van het AD in de gaten voor updates.

Meer over

112 Nieuws

adv.