Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

’t Neutje, ’t Sluisje, ’t Hoekje en 66 andere ‘originele’ bedrijfsnamen in Utrecht

Door Anne-Meike van den Berg 14 oktober 2017

Hoewel iedere Utrechtse ondernemer natuurlijk super-mega-uniek is, hebben wij toch iets ontdekt. Wij kwamen er achter dat de Utrechtse winkels, cafés en restaurants qua bedrijfsnamen toch wel makkelijk in hokjes te stoppen zijn. Uiteraard delen we deze ontdekking maar wat graag met je!

Pagina 6/8
⟵ swipe swipe ⟶

Het whats’s-in-a-name-hokje

Het zal wel te maken hebben met de persoonlijke touch die veel ondernemers hun zaak mee willen geven, want het barst in Utrecht van de ondernemingen met een naam in hun uh, naam. We sommen op: Dikke Dries, Elize, de keuken van Thijs, Tapperij Thijs, Willem Slok, Anne&Max, GYS, Chez Jacqueline, STACH, Stan&co, Jasmijn&ik, Jozef, Maria’s Gastrobar, Luc, Olivier, Betsies Kookwinkel, Guusjes, Madeleine, Joost, Jan Primus… geloof ons: we kunnen nog héél lang doorgaan.

De what’s-in-a-name-categorie heeft trouwens nog een subcategorie. Want het is natuurlijk helemaal enig om een kop koffie te drinken bij Anne&Max, maar het wordt nóg gezelliger als je bij familie op bezoek gaat. En dus kunnen we in Utrecht naar Ome Willem, ’t Zusje, Broers, Familie van Rijk en Zussen.

gys amsterdamsestraatweg

Het weet-je-meteen-waar-je-naar-kijkt-hokje

Een terras met een goed uitzicht: het is absoluut een dik pluspunt. Nog beter wordt het als meteen duidelijk is waar je dan precies naar kijkt vanachter je biertje. Bij Marktzicht, Weerdzicht en Kanaalzicht kan daar in ieder geval geen twijfel over bestaan.

Kanaalzicht Utrecht
Foto: Piet Berkers

Het fabrieken-hokje

Al roept het woord ‘fabriek’ het beeld op van een lelijk gebouw met schoorstenen waar zwarte rook uit komt, het weerhoudt Utrechtse ondernemers er niet van om hun zaak er naar te vernoemen. We hebben een Snorfabriek, Katoenfabriek, Pepernotenfabriek, Kartfabrique en Buurten in de Fabriek.

buurten in de fabriek
Foto: Buurten in de Fabriek

Het cijfer-hokje

Niemand weet waarom, maar het is blijkbaar hip om cijfers te gebruiken in je naam. Karel 5, The 5th, Se7en, Lokaal Negen, Loft88, Talud9, Sector3, Vollers386, 30ML, De Zes Vaatjes en Koffie75 doen het in ieder geval allemaal.

30ml
Foto: 30 ML

Het niemand-weet-hoe-je-het-uitspreekt-hokje

‘Zullen we vanavond gaan eten bij Popocetapel, uh, Popecatelep, nou zeg ik bedoel natuurlijk Popacotepel… Die Mexicaan, dus.’ Tja, en PO-PO-CA-TE-PETL is dus niet de enige zaak waar Utrechters massaal hun tong over breken. Wat dacht je van:

En nu zo snel mogelijk heel vaak achter elkaar Popocatepetl zeggen…

levebvre neude utrecht

Het verklein-hokje

Bij een gezellig restaurantje, cafeetje of snackbarretje hoort een gezellig naampje. Dat dachten Kaatje’s en Loetje ook. En ’t Zusje, ’t Neutje, ’t Koffieboontje, ’t Sluisje en ’t Hoekje vonden het nog nét wat gezelliger met een ’t voor hun naam.

Loetje Utrecht
Foto: Loetje

Het kort-en-krachtige-hok

Een stoere naam, dat moet de missie zijn geweest van de mensen van RAAK, RuigFort Ruigenhoek, Stael, BASIS, café Plank en Bar Beton. Missie geslaagd. BAM! (Ook een goede kroegnaam, trouwens..)

Stael Utrecht

Het niemand-weet-wat-het-is-hokje

Wat denk je als iemand tegen je zegt dat hij gisteren bij de Rechtbank was? Juist, dat diegene moest voorkomen voor een of ander – hoogstwaarschijnlijk onschuldig – vergrijp. Wat je in ieder geval niet denkt is dat diegene lekker uit eten is geweest. Nou, in Utrecht kan je dus wél naar de Rechtbank voor een driegangendiner, net als dat je bij de Zagerij niet komt voor een op maat gemaakte kast, maar voor een kop thee. En koffie drinken bij de Burgemeester kan ook gewoon, al zit je dan niet bij Jan van Zanen op de bank. De Snorfabriek is geen fabriek waar snorren worden gemaakt (wat je toch zou denken) en denk maar niet dat je bij Camping Ganspoort je tentje op kunt zetten.

de-burgemeester-utrecht
Foto: De Burgemeester
Pagina 6/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Opmerkelijk

adv.