Ook op de Domtoren gaat de wintertijd in. Hoe? Zo!

Door Sylvia Vos (Stadsblad Utrecht) 27 oktober 2017

Van zaterdag 28 op zondag 29 oktober gaat de wintertijd in. Op je iPhone gaat het automatisch en de klok aan de muur verzetten is ook niet heel ingewikkeld. Maar ja, de klok op de Domtoren moet toch ook echt een uurtje achteruit. En dat is nog best een klus. Maar wel een hele leuke!

Automatisch gaat de klok van de Domtoren zeker niet, vertelt Jaap van Engelenburg. Hij is voor de gemeente beheerder van de Domtoren. “Ik zorg dat de gebouwen niet omvallen”, zo legt hij lachend uit. En als je verantwoordelijk bent voor de Domtoren, ben je dat ook voor het uurwerk.

Klimmen

De klok op de Dom achteruit zetten (en in de zomer dus weer vooruit), betekent hoe je het ook wendt of keert de trappen van de toren beklimmen. “Op veertig meter hoogte zit het uurwerk waar ik de wijzers een uur achteruit zet”, vertelt Jaap. “En daarna moet ik op 70 meter hoogte controleren of dat goed gegaan is en alles goed loopt.”

Het opwinden van de klok, zodat hij goed blijft lopen, dat gaat automatisch op de Domtoren. Maar goed ook, want anders moest Jaap zo’n beetje elk uur naar boven om de slingers op te halen. Maar twee keer in het jaar, zolang de zomer- en wintertijd bestaat in elk geval – is er werk aan de winkel.

Ontbijtje met uitzicht

Dat wordt een pittige klim dus dit weekend voor Jaap. Vervelend klusje? Bepaald niet, want Jaap maakt er gewoon een uitje van. “Vijf jaar geleden was er een beheerder die middenin de nacht de klok verzette, ik doe dat niet. Ik doe het zondagochtend tussen 7.00 en 8.00 uur. Ik neem mijn vrouw mee, wat broodjes en een thermoskan koffie. Dan gaan we lekker ontbijten op grote hoogte met een prachtige zonsopkomst.”

Zit jij dus zaterdagnacht na een avondje stappen op de fiets naar huis en kijk je op de Dom hoe laat het eigenlijk is? Niet twijfelen aan jezelf of aan je telefoon: hij doet het nog. Vanaf zondagochtend, rond een uurtje of acht, lopen de klokken weer gelijk. Althans, als jij zelf niet vergeten bent je klok achteruit te zetten natuurlijk…

adv.