Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit: bij dit vermogen vinden mensen je ‘te rijk’

Door Janine Guijt 2 december 2020

Meer geld op onze bankrekening willen we (bijna) allemaal, maar bestaat er ook zoiets als ‘te rijk’ zijn? Daar doet de Universiteit Utrecht onderzoek naar. Wetenschappers zochten uit vanaf welk vermogen anderen je zien als iemand die ‘te rijk’ is.

Bestaat er een rijkdomsgrens?

Uit eerder onderzoek van de UU bleek dat de rijkste 1 procent van Nederlandse huishoudens een derde van al het private vermogen in ons land bezit. Volgens de Universiteit werpt dat de vraag op of mensen ook ‘te rijk’ kunnen zijn. Is er, net als een armoedegrens, ook een rijkdomsgrens – en waar ligt die dan? En zo ja, wordt rijkdom als een probleem gezien door Nederlanders? Om daar antwoord op te krijgen ondervroegen wetenschappers van de UU zo’n 2561 Nederlanders. In de vragenlijst moesten zij aan de hand van verschillende gezinssituaties bepalen in welke categorie het gezin viel. Leefden zij in armoede, was er sprake van voldoende geld, van rijkdom of ‘extreme rijkdom’? Om te bepalen of iets onder arm of rijk behoorde, werden de volgende vijf categorieën en voorwaarden onderscheiden:

  • Net genoeg: deze familie heeft net genoeg om rond te komen. Ze kunnen zichzelf nooit luxe permitteren.
  • Voldoende: deze familie heeft voldoende om rond te komen. Ze kunnen zich soms wat luxe veroorloven, maar ze zouden zeker een beter leven kunnen leiden als ze meer geld zouden hebben.
  • Goed: deze familie komt niets tekort. Ze hebben een goed leven en kunnen genoeg leuke dingen doen, maar ze moeten wel goed nadenken als ze grotere bedragen aan luxe willen uitgeven.
  • Rijk: deze familie heeft meer dan ze nodig hebben om een goed leven te kunnen leiden. Ze hoeven zich amper af te vragen of ze grote bedragen kunnen uitgeven aan luxe.
  • Extreem rijk: deze familie heeft veel meer dan ze nodig hebben om een luxe leven te kunnen leiden. Ze hoeven zich nooit af te vragen of ze genoeg geld hebben om luxe uitgaven te kunnen doen. En als ze dat doen, hebben ze altijd nog genoeg geld om extreme uitgaven te doen die bijna niemand zich kan permitteren. Niemand heeft zo veel luxe nodig.

Extreem rijk

Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle Nederlanders een grens trekken tussen een gezin dat ‘rijk’ of ‘extreem rijk’ is. Ook is er in Nederland veel overeenstemming over waar de rijkdomsgrens ligt, namelijk bij 2,2 miljoen. Volgens maar liefst 66 procent van de ondervraagden hoor je bij dit vermogen in de categorie ‘extreem rijk’: de categorie waarvan wordt gezegd dat niemand zo veel luxe nodig heeft. 96 procent van de respondenten vindt dat je überhaupt ‘te rijk’ kunt zijn.

Hoewel de meeste ondervraagden niet direct een probleem zien in het rijk zijn op zich, voelen veel van hen wel iets voor het hoger belasten van het vermogen van extreem rijken. Tenminste, als dat de kwaliteit van leven verhoogt van kwetsbare groepen in de samenleving.

Meer over dit onderzoek van de Universiteit Utrecht lees je hier.

Lees ook:

Even binnengluren: dit Utrechtse huis met 14 (!) kamers staat te koop voor bijna 2 miljoen

Degene die het huis aan de Maliesingel 15 koopt, doet er goed aan om ook een walkie-talkie aan te sc...

5 x dit zijn de duurste huizen in de Utrechtse binnenstad

Zo vermogend is de gemiddelde Utrechter

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Utrecht

Utrechter Tom knipt thuis- en daklozen: ‘Bij het verhaal van Wilma hield ik het niet droog’

adv.