Nieuwsoverzicht: dit gebeurde er dit weekend in Utrecht

Was je dit weekend te druk met van de zon genieten om het nieuws in de gaten te houden? No worries, we praten je gewoon even bij.

1 De allereerste Utrechtse Canal Pride voer door onze grachten

Foto: ANP

Onze stad is een nieuw jaarlijks feestje rijker. Afgelopen zaterdag 17 juni vond namelijk de allereerste Utrecht Canal Pride plaats. Een optocht van meer dan 25 boten voer door de Utrechtse grachten om de diversiteit te vieren en een drijvend podium te bieden aan gelijke rechten van homo’s, lesbo’s en transgenders. Meer dan 15.000 mensen uit Utrecht en daarbuiten kwamen op de parade af.

Enne, de volgende Utrechtse Canal Pride? Die staat ook al gepland. Houd 16 juni 2018 vrij in je agenda als je dit feestje volgend jaar niet wilt missen.

2 Zwemmen voor het goede doel

Foto: ANP

Nog meer nieuws vanaf de waterkant. Zondagmiddag 18 juni doken ruim tweehonderd deelnemers van de SingelSwim en Kids Swim Utrecht de singel bij Park Lepelenburg in. Dat deden ze niet zozeer om verkoeling op te zoeken, maar om geld op te halen voor de spierziekte FSHD. De deelnemers zwommen zondagmiddag 1,2 of 2 kilometer door de singel. Bij elkaar haalden de zwemmers €100.000 op.

3 Prijswinnende documentaire over homovluchtelingen

De filmmakers Barbara Vollebregt en Fatima Warsame ontvingen afgelopen zondagmiddag de elfde Annie Brouwer- Korfprijs voor hun documentaire Breaking Borders over homovluchtelingen. De homo-emancipatieprijs is vernoemd naar oud-burgemeester Annie Brouwer-Korff, die onlangs overleed. Sinds 2007 wordt de Annie Brouwer-Korfprijs uitgereikt in Utrecht aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de LHBT-emancipatie. Toen Annie Brouwer-Korf in 2007 afscheid nam als burgemeester van Utrecht, was zij de eerste winnaar van de prijs die haar naam draagt.

Reageren