Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe woningen, kantoren en een dakpark: de Jaarbeurs gaat compleet op de schop

Door Janine Guijt 4 december 2019

De Jaarbeurs in Utrecht presenteerde woensdag 3 december een heus masterplan waarin het bekende complex grote veranderingen aankondigde. Een groot deel van de huidige hallen gaat plat en wordt vervangen door een nieuw, duurzaam complex. Daardoor ontstaat er in de omgeving van de Jaarbeurs ruimte voor kantoren en woningen. De werkzaamheden beginnen in 2023 en drie jaar later moet de nieuwe Jaarbeurs klaar zijn.

Kleiner, maar grootser

Nu is het Jaarbeurscomplex nog 90.000 vierkante meter, maar die oppervlakte moet krimpen naar 65.000 vierkante meter. De nieuwe Jaarbeurs wordt dus kleiner, maar moet meer functies gaan krijgen. “Het nieuwe beurs- en eventcentrum moet functioneren als een efficiënte, geoliede ‘machine’ waar –ondanks de compactere afmeting– méér evenementen en beurzen georganiseerd kunnen worden dan voorheen”, lezen we op de website nieuwe.jaarbeurs.nl die speciaal gelanceerd is om de plannen bekend te maken.

Woningen en kantoren

Om het complex heen komen woningen en kantoren. “Het Jaarbeursdistrict wordt een compleet nieuw en aantrekkelijke gebied om te leven, wonen en werken. Onderdeel van een groter, bruisend centrum van Utrecht.”

Tekst loopt verder onder de afbeelding. 

Een impressie van het nieuwe dakpark. Beeld: © MVRDV

Autovrij

Het hele terrein van de Jaarbeurs wordt in de toekomst autovrij. “Zo wordt parkeren op een aantrekkelijke en zoveel mogelijk onzichtbare manier opgelost, verdwijnen logistieke aanrijdroutes uit het zicht en wordt verkeer ontsloten vanuit de omliggende hoofdwegen.”

Dakpark

De hallen krijgen een toegankelijk dakpark, wat hét visitekaartje van de Jaarbeurs moet worden. Het park zal deels toegankelijk worden voor publiek en je kunt hier in de toekomst ook evenementen verwachten.

Ziggodome, eat your heart out

Het is geen definitief onderdeel van de plannen, maar volgens het AD Utrechts Nieuwsblad krijgt het Jaarbeurscomplex in de toekomst mogelijk een theater- en concertzaal. Die laatste moet niet concurreren met TivoliVredenburg, maar met Ziggodome en Ahoy.

Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over deze plannen.

Lees ook:

Smakkelaarsveld

9 x grote veranderingen die eraan komen in Utrecht

Oh, wat gebeurt er toch altijd veel in Utrecht! Maak je borst maar nat, want er gaan de komende tijd...


Meer over Jaarbeurs ontdekken?

Jaarbeurs


Geopend09:00 - 18:00

Jaarbeursplein, Utrecht

adv.