Nieuwe regels voor een telefoonabonnement: zo zit het

Aangeboden door Telecombinatie Oog in Al 9 juni 2017

Je hebt het waarschijnlijk wel meegekregen: er gelden vanaf 1 mei nieuwe regels voor een telefoonabonnement in combinatie met een toestel op afbetaling. Ruben van der Ham van Telecombinatie Oog in Al vertelt meer over de wijzigingen.

Wet op het financieel toezicht

Alle telecomproviders moeten zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dat betekent dat een aantal zaken wijzigt met betrekking tot het afsluiten van een telefoon bij je abonnement. Een gespreide betaling van een toestel wordt vanaf nu gezien als een lening. Is het krediet van je telefoon hoger dan €250,-? Dan is het nodig om te checken of je kredietwaardig bent. Oftewel: welk bedrag je verantwoord kunt lenen voor je nieuwe toestel.

Het doel van de Wft is onder andere om je er bewust van te maken dat je feitelijk gezien een lening aangaat voor de looptijd van je abonnement. Zo sluit je op verantwoordelijke wijze een abonnement in combinatie met een nieuwe telefoon af.

BKR-check

De totaalprijs van je telefoon is altijd hetzelfde. Het maakt niet uit of je alles in één keer of gespreid per maand betaalt voor je toestel. Kies je voor gespreid betalen en is dat meer dan € 250,-? Dan moeten er een zogenaamde BKR-check en inkomenslastentoets gedaan worden. Daarnaast wordt een krediet vanaf € 250,- geregistreerd bij het BKR. Dit is een positieve registratie, net zoals de mogelijkheid om rood te staan bij de bank. Wil je in de toekomst van deze registratie af komen? Dan kun je eenvoudig het restant van de lening in één keer aflossen. De registratie vervalt hiermee meteen.

Als de BKR-check en de inkomenslastentoets positief zijn voltooid en er geen betalingsachterstanden zijn genoteerd, dan kun je je bestelling gewoon afronden. Maar, op basis van jouw gegevens kan er ook een negatieve uitkomst worden geven. Dit betekent dat het niet mogelijk is het toestel en abonnement met het gekozen krediet te kopen.

Negatieve uitkomst, wat nu?

Krijg je een negatieve uitkomst na de BKR-check? Geen paniek! Telecombinatie helpt je bij het vinden van een oplossing door je verschillende alternatieven te geven. Er zijn meerdere opties:

  • Betaal vooraf eenmalig een hoger bedrag voor je telefoon. Hiermee verlaag je je maandelijkse gespreide betaling en dus je krediet.
  • Betaal je telefoon in één keer.
  • Bestel alleen een Sim Only.

Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Bij Telecombinatie kun je altijd terecht voor een onafhankelijk en eerlijk advies. Er wordt alle tijd genomen om je te helpen en persoonlijke aandacht staat voorop.

Telecombinatie Oog in Al

speciaalzaken

nu open09:30 - 18:00

Händelstraat 77 B

Bekijk meer:speciaalzaken
Foutje gezien?
Deze ondernemersbijdrage wordt je aangeboden door Telecombinatie Oog in Al en staat los van de redactionele berichten binnen het indebuurt-platform.

Lees mee en reageer!

Reactie