Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Karima runt een verborgen parel: de nieuwe niet-zomaar-een-plantenwinkel in de Botanische Tuinen

Door Janine Guijt 20 juli 2018

Je moet haar goed zoeken. Niet alleen omdat haar winkel ín de Botanische Tuinen staat, maar ook omdat de zaak van Karima Benali he-le-maal volstaat met kamerplanten. Gelukkig stuitten we uiteindelijk op deze vrolijke ondernemer die sinds een paar weken de nieuwe plantenwinkel Greennest Gallery in de Botanische Tuinen runt. 

“1200, zijn het er”, vertelt Karima trots, wijzend naar haar planten. “En ja, ik verzorg ze allemaal zelf en dat is ontzettend veel werk. Aan het einde van de dag kom ik kapot thuis”, zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht. Want dat ze door het ondernemen geen vrije tijd overhoudt, lijkt deze energieke dame niet erg te vinden.

Van sneakerbedrijf tot plantenzaak

Hard werken heeft Karima altijd al gedaan, zelfs toen ze klein was, vertelt ze. “Ik was echt een natuurkind. Mijn oma had een grote boerderij in Marokko en daar bracht ik mijn vakanties al werkend door. ‘Met de zee aan mijn voeten en de bergen in mijn rug’, zeg ik altijd maar.” Toen ze ouder werd, bouwde Karima een indrukwekkend CV op: zo heeft ze onder meer tijdelijk een sneakerbedrijf gerund, een animatiestudio ondersteund en is ze leidinggevende geweest van de mode-afdeling van de Gerrit Rietveld academie. En nu is Karima dus eigenaresse van de nieuwe plantenwinkel Greennest Gallery in de Botanische Tuinen.

Het begint met een plantje

Je verwacht vast dat Karima een enorme plantenliefhebber is. Daar heb je op zich gelijk in, al is dat zeker niet waarom ze Greennest Gallery is begonnen. De winkel is namelijk een onderdeel van haar bedrijf ‘How are you growing?’ (waarmee ze bijvoorbeeld ook de pop-updiners van De Maaltuin ondersteunt). Of zoals Karima het zelf liever verwoordt: één van de uitingen van haar visie. “Ik ben deze winkel vooral gestart, omdat er bepaalde trends zijn waar ik me zorgen over maak. Het is namelijk zo dat de plantenkennis afneemt, terwijl de verstedelijking juist toeneemt. Kort door de bocht gezegd betekent dat dat we als mensen dommer worden als het over de natuur gaat”, legt ze uit. “Dat vind ik verontrustend, omdat ik geloof dat we voor de natuur moeten zorgen. En dat begint met weer te begrijpen wat een plant is en voor ons doet.”

‘Als mensen niet voor een bepaalde plant kunnen zorgen, heb ik liever dat ze haar niet kopen’

Geen groene vingers

Karima wil natuurlijk het liefst zoveel mogelijk planten verkopen, maar wel alleen als dat op een verantwoorde manier kan. “Kijk, als ondernemer heb ik natuurlijk het liefst dat mensen een plantje kopen. Maar als sociáál ondernemer wil ik eigenlijk dat mensen alleen een kamerplant kopen als ze er ook daadwerkelijk voor kunnen zorgen. Het zou zonde zijn als een bezoeker een plant koopt die na een week doodgaat, zoiets heeft van: zie je nou wel ik heb geen groene vingers, en vervolgens nooit meer een plant koopt. Waar het mij omgaat, is dat mensen zich niet alleen realiseren dat je voor een plant moet zorgen, maar dat planten ook voor ons zorgen, bijvoorbeeld door de lucht te zuiveren en stress te verminderen.”

Stekjesmiddag

Of Karima het jammer vindt dat de winkel ietwat verstopt zit en dat (reguliere) bezoekers eerst €7,50 entree voor de Botanische Tuinen moeten betalen? “Nee hoor, de Botanische Tuinen hebben zo’n 50.000 bezoekers per jaar. Bovendien komen er hier op de Uithof per dag zo’n 50.000, waarvan een groot deel gratis toegang heeft. Gisteren was hier bijvoorbeeld stekjesmiddag; zo’n 100 tot 150 studenten kwamen een gratis stekje halen. En ze hebben mijn hele winkel half leeg gekocht”, vertelt de ondernemer lachend.

‘Take care of it’

Terwijl we nog wat foto’s van haar winkel schieten, helpt Karima een internationale student. Als hij heeft afgerekend, wenst ze hem niet alleen ‘veel plezier ermee’, zoals dat in veel winkels gebeurt, maar zegt ze ‘enjoy and take care of it!’. En daarmee verwoordt Karima precies waar ze voor staat.

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Utrechtse trouwfotograaf Leonard Walpot: ‘Als de bruid moet huilen als ze de foto’s ziet, ben ik blij’

Op de vraag hoeveel bruiloften hij al heeft gefotografeerd, pakt hij zijn telefoon tevoorschijn om e...

Bijzonder beroep: Loth helpt jongeren bij het maken van een studiekeuze

Wist je dat middelbare scholieren tegenwoordig uit zo'n drieduizend vervolgstudies kunnen kiezen? Ni...

We spraken De Jongens van de Bakfiets: ‘We willen paella én gezelligheid brengen’

Drie jongens, één gigantische pan, een liefde voor lekker eten en gezelligheid… Zo zijn Jan, Bas en ...


Meer over Greennest Gallery ontdekken?

Greennest Gallery

winkelen

Gesloten10:00 - 16:30

Budapestlaan 17, Utrecht

Bekijk meer:winkelen

  • Wil jij een 'Nieuw in Utrecht' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Utrecht.

adv.