Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frank begon een Surinaams restaurant in coronatijd: ‘Lopen stressen helpt niet’

Door May-Anne Oltmans 5 juni 2020

Al jarenlang droomde Frank Renfurm (44) ervan om op een dag een Surinaams restaurant in Utrecht te beginnen. In het najaar van 2019 vond hij een geschikt pand in de binnenstad en besloot hij er vol voor te gaan. Franks restaurant Blauw Grond zou eigenlijk op 24 maart de deuren openen, maar helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. “Toen het kabinet de horecasluiting aankondigde, stortte mijn wereld een beetje in.”

Frank runt al een paar jaar de horecaconcepten Zenwich Café en Lucy & Suzy Creasian Cooking op de Uithof, maar mist daar naar eigen zeggen de gezelligheid van de binnenstad. Toen hij de kans kreeg om een oud kantoorpand aan de Voorstraat om te bouwen tot restaurant, twijfelde hij dan ook geen moment.

Gezellig genieten

Dat zijn nieuwe zaak een Surinaams restaurant moest worden, stond voor Frank vast. “Ik ben in Suriname geboren en merk dat de Surinaamse keuken in Nederland toch een beetje ondergewaardeerd is”, stelt de ondernemer.

Daarnaast vond hij het jammer dat veel Surinaamse tentjes er niet op zijn ingericht om op je gemak urenlang te tafelen. “Met alle respect, maar bij Surinaamse tentjes denk je toch snel aan een zaak met tl-buizen aan het plafond en vitrinekasten tegen de muur. Ik wilde een plek creëren waar je niet komt om even snel eten af te halen, maar waar je juist gezellig kunt eten, lekker met een drankje erbij.”

Tekst gaat verder onder de foto

Change of plans

“Na een maandenlange verbouwing zouden we op 24 maart een openingsfeest vieren met kennissen, influencers en pers. Daarnaast had ik een aantal leuke promoties bedacht. Door de verplichte horecasluiting is dat komen te vervallen”, zegt Frank. “Ik had geen afhaal- maar dine in concept voor ogen. Uiteindelijk heb ik toch besloten om in de weekenden van mei open te gaan voor afhaal. In deze tijd telt elke cent.”

Hoe het was om zo snel te moeten omschakelen? “De eerste week had ik wel even een dip, maar daarna heb ik het gewoon geaccepteerd. Tuurlijk vond ik het wel lastig, want het moest juist niet alleen draaien om het eten, maar ook om de sociale ervaring; het is niet anders.”

Veel buurtbewoners over de vloer

Ondanks dat Frank de opening van Blauw Grond heel anders had voorgesteld, is hij wel heel blij met de positieve reacties van zijn eerste gasten. “We hebben al veel mensen uit de buurt over de vloer gehad en hun reacties waren vaak hartverwarmend. Ook mooi: van Surinaamse gasten hoorden we dat ze deze authentieke smaken lang niet geproefd hadden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Hopen op genoeg inkomsten om de kosten te dekken

Op 3 juni heeft Blauw Grond de eerste eters welkom geheten. “Normaal gesproken zouden we plaats hebben voor 45 man, maar door de coronamaatregelen zijn dat er tijdelijk twintig”, vertelt Frank. Dat heeft uiteraard financiële gevolgen: “Ik hoop dat we dit jaar in ieder geval kostendekkend kunnen zijn en dat we het kunnen uitzitten tot de maatregelen verder versoepelen. De crisis overleven: dat is nu mijn doelstelling.”

De situatie accepteren

Frank is realistisch, maar durft ook voorzichtig optimistisch te zijn. “Ik heb geleerd dat je de dingen die je niet kunt veranderen moet accepteren. Dat was soms lastig, maar het helpt niet als ik ga lopen stressen en daardoor misschien zelfs ziek word. De steunpakketten van de overheid hebben me ook geholpen om de moed erin te houden. Er komt een tijd ná corona. Het zal waarschijnlijk nooit helemaal hetzelfde zijn, maar ik ben allang blij dat ik eindelijk gasten kan ontvangen.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Annelien Nijland

Annelien maakt een fotoserie over Utrechters in coronatijd: ‘Er gebeurt nu ook veel moois’

Freelance fotograaf Annelien Nijland (32) verdient haar brood met het maken van portretten en report...

Anneke is interieurontwerper: ‘Ik help je aan een huis waar je lekker leeft én dat past bij je smaak’

Studenten Lars en Cornelis bedachten myHospi om het vinden van een huisgenoot makkelijker te maken

Bastiaan runt Boekhandel Bijleveld: ‘Mijn vader werkte tot zijn 94e binnen het bedrijf’Meer over Blauw Grond ontdekken?

Blauw Grond

surinaamse restaurants

Gesloten12:00 - 21:00

Voorstraat 94, Utrecht

Bekijk meer:surinaamse restaurants

  • Wil jij een 'Nieuw in Utrecht' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Utrecht.

adv.