“Ik ben gewoon Julian, dit is gewoon VinVin en ik hou gewoon van wijn”
Vorige week won hij met zijn wijnbar VinVin de prijs voor Beste Wijnbar van Nederland. Julian Cleton is er apetrots...
Ben jij een wijnliefhebber? Dan moet je zeker eens langs wijn- en eetbar Most gaan, in het nieuwe centrum van Leidsche Rijn. Je kunt daar kiezen uit wel 103 verschillende wijnen die je per slok, half of heel glas bestelt. Of dat alles is? Nope! Er staan nog veel meer verschillende dranken op de kaart én je kunt er eten.
Julian Cleton staat op met wijn en gaat er mee naar bed. En nee, dat betekent niet dat hij de hele dag door wijn drínkt, maar wel dat hij er 24/7 mee bezig is. “Ik vind wijn zó prachtig. Ik wil die liefde graag overbrengen en zoveel mogelijk mensen wijn leren drinken.” Julian doet dat al een aantal jaar vanuit zijn wijnbar VinVin aan de Predikherenstraat in Utrecht. En dat gaat goed, want VinVin werd vorig jaar nog uitgeroepen tot Beste wijnbar van het jaar. Nu is ook Leidsche Rijn aan de beurt, want sinds een paar weken heeft Julian daar – samen met compagnon Wouter van Essen – wijn- en eetbar Most geopend.
Kom je binnen bij Most, dan krijg je een soort ov-chipkaart waar je een bepaald bedrag op kunt zetten. Met deze kaart kun je zelf door de bar lopen, op zoek naar een bijzondere wijn. Of je vraagt natuurlijk advies bij je zoektocht. De wijnen zijn allemaal ingedeeld op smaaktype. “Bij de rode wijnen is dat bijvoorbeeld juicy, smood, spicy en bold”, vertelt Julian. Je kunt de wijnen per slok, half of heel glas bestellen, zodat je lekker veel kunt proeven. Handig om te weten: staat er aan het einde van de avond nog geld op je kaart, dan krijg je dat gewoon terug.
Een (borrel)hap bij je wijn? Geen probleem. “Je kunt beginnen met wat olijven, een lekkere paté en brood. Als je daarna zin hebt in een grotere maaltijd kun je de daghap bestellen”, vertelt Julian. Denk bij daghap trouwens niet aan saté of een burger. “In steden als Londen, Barcelona en Berlijn zie je dit al veel meer, dat zaken dagelijks een wisselend gerecht op de kaart hebben staan. Een echt lekkere, goede maaltijd bereid met mooie producten.”
Het concept van de wijn- en eetbar is – volgens Julian – helemaal nieuw in Utrecht. “Wat wij doen is echt superuniek. We gaan, zeker op het gebied van wijn, een stap verder dan anderen. Ik geloof zeker dat hier behoefte aan is in Utrecht en Leidsche Rijn en het is heel mooi om dit te mogen doen.”
Lees ook:
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken