Van stoel tot salade: bij het nieuwe restaurant The Green House is álles knetterduurzaam

Door Anne-Meike van den Berg 10 april 2018

Utrecht heeft er een bijzonder restaurant bij. Wat? The Green House. Waar? Aan de Croeselaan, vlakbij de Moreelsebrug. Waarom bijzonder? Omdat er achter álles, van de stoelen waar je op zit tot het blaadje rucola op je bord, een knetterduurzaam verhaal zit. Het toverwoord bij The Green House: circulair. En ja, we gaan je zéker uitleggen wat dat precies betekent.

Vandaag, dinsdag 10 april, zijn de deuren van The Green House officieel open gegaan. Dat betekent dat Utrecht er een groene hotspot bij heeft, want bij dit restaurant draait alles (en dan ook echt álles) om duurzaamheid. Wij kregen een rondleiding door het bijzondere pand, proefden alvast wat van de kaart en namen een kijkje in de keuken.

Tekst gaat verder onder de foto

the-greenhouse-utrecht-1
Foto: architectenbureau cepezed

The Green House = circulair

Een woord dat héél vaak terugkwam tijdens de verschillende speeches, praatjes en presentaties was ‘circulair’. Bij The Green House draait alles om dit magische woord. Wat het betekent? Heel kort gezegd: geen afval. Dit idee van zo weinig mogelijk afval produceren, komt overal in het pand terug. Van de vloeren tot de plafonds en van het meubilair tot de menukaart: bij alles is nagedacht over hoe het zo groen en duurzaam mogelijk kan.

Gerecyclede blokkendoos

The Green House is zo gebouwd, dat het hele pand makkelijk weer uit elkaar te halen is. Het restaurant is een soort IKEA-pakket, dus. Waarom? Omdat het de bedoeling is dat The Green House over 15 jaar een nieuwe bestemming krijgt. Het hele pand wordt dan dus verplaatst. Bij de bouw van de nieuwe hotspot is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. De gevel, helemaal van glas, komt bijvoorbeeld van de voormalige Knoopkazerne. De klinkers op de begane grond komen van een oude kademuur uit Tiel, de stoelen zijn gemaakt van plastic dat uit de zee is gevist en zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Tekst gaat verder onder de foto

the-greenhouse-utrecht-14
Foto: architectenbureau cepezed

Urban farm

Natuurlijk is ook de menukaart van The Green House groener dan groen. Zo bestaat 80% van de gerechten uit groenten, en maar 20% uit vis of vlees. Alle producten komen van Nederlandse bodem en zijn duurzaam geproduceerd. En, héél vet, de koks koken met groenten en kruiden uit hun eigen urban farm op de eerste verdieping van het restaurant. Verder wordt er in de keuken zo min mogelijk gebruik gemaakt van stroom, en is de ambitie om over een paar jaar helemaal stekkerloos te koken.

Circuleuk & circulekker

Goed, we zouden nog honderd voorbeelden kunnen geven van hoe duurzaam The Green House is, maar you get the point. Dit restaurant loopt duidelijk behoorlijk voorop als het gaat om ‘circulariteit’, en dat dat in Utrecht gebeurt is iets om stiekem best trots op te zijn. Bovendien: The Green House ziet er waanzinnig mooi uit en het ontbijtje, de koffies en de smoothies die wij geproefd hebben smaakten uitstekend. Dus, zoals iemand zo mooi zei: ‘het is niet alleen circulair, maar ook circuleuk en circulekker!’

Foto: architectenbureau cepezed
Foto: architectenbureau cepezed
Foto: architectenbureau cepezed
Foto: architectenbureau cepezed
Foto: architectenbureau cepezed
Foto: architectenbureau cepezed

The Green House restaurants en horeca

nu open07:00 - 23:00

Croeselaan 16 , Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca
  • Wil jij een 'Nieuw in Utrecht' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Utrecht.