Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met deze nieuwe maatregelen pakt de gemeente beleggers op de Utrechtse woningmarkt aan

Door Janine Guijt 19 maart 2020

We weten het allemaal: een betaalbare woning vinden op de Utrechtse huizenmarkt valt niet mee. De gemeente wil woningzoekers helpen door per direct zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding voor betaalbare nieuwbouw (tot 307.400 euro) in te voeren. Deze maatregelen moeten ervoor dat beleggers van de woningmarkt worden geweerd. Daardoor wordt de kans dat huizenzoekers een woning vinden volgens de gemeente groter.

Zelfbewoningsplicht

Wat dat precies betekent? Bij zelfbewoningsplicht mag een woning alleen door de koper zelf worden bewoond en is verhuur verboden. Dat geldt ook voor eventuele volgende kopers. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals verhuur aan eerstegraads familieleden en verhuur bij tijdelijk verblijf in het buitenland.

Anti-speculatiebeding

Het anti-speculatiebeding betekent dat een woning pas na vijf jaar mag worden doorverkocht. Als de koper binnen deze termijn de woning wil verkopen, moet hij of zij een deel van de winst afdragen aan de gemeente.

Nieuwbouw

Deze regels gaan dus alleen gelden voor nieuwbouwhuizen tot 307.400 euro die nog gebouwd worden, waarvan de gemeente grondeigenaar is. Zo gaat de maatregel gelden voor het project stadswijk Merwede (onderdeel van de Merwedekanaalzone, bestaande uit minimaal 6000 woningen). De maatregel kan in potentie gaan gelden voor tienduizenden huizen, denkt de gemeente. De gemeente verwacht de regelingen ook op te kunnen nemen in afspraken met ontwikkelaars wanneer de gemeente geen grondeigenaar is.

Meer lezen over wonen in Utrecht:

Dit is een van de duurste huizen die nu te koop staan in Utrecht

Eropuit kunnen we helaas voorlopig niet. Wat wél kan, is virtueel binnenkijken bij Utrechtse woninge...

Ruim wonen vlakbij winkels en horeca: de bouw van nieuwbouwproject Vestibule begint bijna

Binnenkijken bij Annet in Kanaleneiland: ‘Hier woon ik voor het eerst op mezelf’

Cijfers! Zo lastig is het om een huis te kopen in Utrecht

adv.