Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lockdown met drie weken verlengd: zo reageren ondernemers uit Utrecht

Door Carin van der Meij 12 januari 2021

Kledingwinkels, kappers, scholen en bouwmarkten in Utrecht blijven langer dicht. De lockdown wordt met drie weken verlengd. Dat maakt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari bekend. 

“Het is geen verrassend besluit, maar wel een enorme tegenvaller”, vertelt de premier tijdens de persconferentie. De lockdown zou oorspronkelijk van dinsdag 15 december tot dinsdag 19 januari zijn. De maatregelen van de lockdown duren nu tot en met dinsdag 9 februari.

Reacties uit Utrecht

Het nieuws over de verlenging van de lockdown komt bij Utrechtse ondernemers niet als een verrassing. “Ik ga ervanuit dat we pas in maart of april weer open mogen”, zegt Jeffrey de Vries van restaurant Kantien. “Voor de komende tijd gaan we op dezelfde voet door: we bieden een afhaal- of bezorgmenu aan en proberen zo ons hoofd boven water te houden. Ook bieden we filmdiners aan, waarbij mensen thuis een film kijken en eten wat er op het scherm gebeurt. Door samen naar dat soort hoogtepunten toe te leven en daar het meeste uit te halen, houden we het leuk.”

‘We kunnen het nog even volhouden, maar niet te lang’

“We begrijpen de beslissing volkomen en zien de maatschappelijke noodzaak van de verlenging”, zegt Gracia Visscher, communicatie- en pr-medewerker bij De Kargadoor. Maar makkelijk is het voor het cultureel- en maatschappelijk podium zeker niet. “De coronamaatregelen hebben in 2020 groot effect op ons gehad. We hebben veel verlies gedraaid en hebben afscheid moeten nemen van collega’s. We verwachten dat we de komende tijd dicht moeten blijven. Financieel kunnen we dat nog even volhouden, maar niet te lang. Achter de schermen gebeurt er gelukkig veel! We gebruiken deze tijd om plannen uit te werken voor seizoen 2021-2022. We blijven positief over de toekomst van De Kargadoor en van Utrecht!”

Blije gezichten

“Het is zoals het is en we passen ons aan”, zegt Siem Weustenraad van de Utrechtse spellenwinkel Subcultures. Zijn werk ziet er inmiddels heel anders uit, maar hij blijft positief. “Nu geven we telefonisch, per mail en via social media persoonlijk advies aan mensen en het is natuurlijk leuk om per fiets bezorgingen persoonlijk langs te brengen en de blije gezichten te zien als mensen hun pakketje ontvangen.”

Primair onderwijs en kinderopvang mogelijk eerder open

In het onderwijs gaat er wel iets veranderen. Leerlingen uit het voorgezet onderwijs – die fysiek onderwijs krijgen – moeten voortaan indien mogelijk anderhalve meter afstand houden. Het kabinet kijkt verder naar de mogelijkheid of de basisscholen en kinderopvang eerder open kunnen. Het kabinet wil eerst een OMT-advies afwachten over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Als het volgens het kabinet verantwoord is, zou het primair onderwijs en de kinderopvang vanaf maandag 25 januari open kunnen.

Extra steunpakket

Tijdens de persconferentie vertelt Mark Rutte dat naast de economische steunpakketten meer nodig is om ondernemers in deze moeilijke tijd te helpen. De desbetreffende ministers komen binnenkort met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket.

Alle maatregelen op een rij

Het kabinet heeft gekeken naar extra maatregelen – zoals een avondklok – maar die zijn voor nu nog niet van toepassing. Hieronder alle maatregelen die tot en met 9 februari van kracht zijn:

  • Alle niet-noodzakelijke winkels blijven dicht. De enige uitzondering zijn winkels die voorzien in de eerste levensbehoefte zoals supermarkten, slagers, bakkers en drogisterijen;
  • alle publiek toegankelijke binnen- en buitenlocaties blijven dicht. Denk hierbij aan dierentuinen, pretparken, bioscopen, theaters, sauna’s en casino’s. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. Hotels mogen ook openblijven, maar zonder restaurantfunctie of roomservice;
  • kappers, masseurs, tatoeëerders, schoonheidsspecialisten en andere mensen met niet-medische contactberoepen moeten hun werkzaamheden nog steeds neerleggen. Er geldt wel een uitzondering voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten;
  • scholen blijven dicht. Onderwijs op afstand is de norm. Er zijn wel een paar uitzonderingen, onder andere voor leerlingen in het examenjaar, het praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderopvang is alleen toegankelijk voor kinderen die kwetsbaar zijn en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep;
  • er geldt een dringend advies om niet meer dan twee gasten thuis te ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd;
  • buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je met je eigen huishouden op pad gaat;
  • sportenscholen, zwembaden, sporthallen en andere binnenlocaties op het gebied van sport blijven dicht. Buitenlocaties zijn wel open. Jongeren tot 18 jaar mogen blijven trainen in groepsverband. Vanaf 18 jaar geldt: geen wedstrijden en teamtrainingen. Het maximaal aantal mensen waar je mee mag sporten is twee.

Op dinsdag 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn. Meer details over de persconferentie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Utrechtse pabostudent Laura helpt ouders gratis met thuisonderwijs: ‘Ik ben geen stilzitter’

Tussen twee Zoom-meetings door je kind uitleggen hoe je het werkwoord 'lopen' vervoegt, of breuken b...

Update coronacijfers: zo zit het met het aantal besmettingen in Utrecht

Kan dat: tijdens de lockdown pasfoto’s laten maken in Utrecht?

Volle zalen in het Beatrix Theater: dit wil je weten over de testevenementen in Utrecht

Coronavaccin in Utrecht: alle praktische info voor Utrechters op een rij

adv.