Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuke activiteit in de buitenlucht: ga schatgraven in Utrecht (en ja, het is ook voor volwassenen)

Door Janine Guijt 27 mei 2020

Schatgraven mag dan klinken als een activiteit voor een partijtje, geocachen is zeker geen kinderspel. Wat het wel is? Een superleuke activiteit voor mensen die van puzzelen houden en tegelijkertijd hun omgeving willen verkennen. In Utrecht liggen honderden caches verstopt, dus je kunt er voorlopig wel even zoet mee zijn.

Euh…wacht even. Cache? Geocache?! Geocaching is een buitenactiviteit waarbij je met een GPS-tracker (zoals die op je smartphone) op zoek gaat naar hele specifieke locaties waar caches verstopt liggen. Dit zijn kleine capsules waar de activiteit om draait. Tijdens je zoektocht naar deze caches, ga je van plek naar plek en laat altijd iets van jezelf achter: een notitie in een boekje of een klein cadeautje. Je kunt het zien als een speurtocht voor volwassenen.

Geocachen

Het spel wordt al twintig jaar over de hele wereld gespeeld. En ook in Utrecht barst het van de verstopte caches. Neem deze cache in de binnenstad, bijvoorbeeld. De opdracht begint met coördinaten die verwijzen naar een locatie van het Universiteitsgebouw. Vanaf daar start de zoektocht aan de hand van plaatjes die weer verwijzen naar locaties. Vind je de geocache, dan open je de capsule (of pot) en schrijf je je naam in het boekje. Soms laten andere geocachers een klein cadeautje achter, dat mag je meenemen. Het is dan wel de bedoeling dat je zelf ook iets achterlaat voor de volgende persoon. Er zijn verschillende soorten geocaches: van puzzels en mysteries, tot opdrachten die je wat bijleren over de stad. Sommige creatievelingen zetten een compleet moordmysterie uit, dat je door middel van puzzels kunt oplossen. Wij raden je aan om te beginnen met traditionele geocaches.

Meedoen?

Beginnen met geocachen is niet moeilijk: het enige dat je nodig hebt is de app op je telefoon. Er zijn een paar dingetjes die je moet weten voor je begint:

  • Neem iets mee om je handen te wassen of gebruik handschoenen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus.
  • Zorg dat je een pen bij je hebt. Zonder een pen kan je namelijk je naam niet in de logboekjes achterlaten.
  • Neem kleine spulletjes mee die je weg wilt geven. Vind je een mooie sleutelhanger in een geocache, dan mag je die meenemen, mits je ‘m omruilt voor iets van dezelfde of een grotere waarde.
  • Laat een geocache altijd achter zoals je ‘m vond.
  • Er is een enorme online community rondom geocachen. Het is ook erg leuk om via de app foto’s te delen van jezelf met de gevonden cache. Ook kan je de eigenaren van de verstopte cache laten horen wat je ervan vond!
  • Verklap de exacte verstopplek niet voor een ander. Plaats geen foto’s online van de exacte locatie van de geocache, het zoeken is het leukste onderdeel!

Onze collega’s in Amersfoort gingen de uitdaging aan en zochten in hun stad naar een cache. Hoe dat verliep, lees je hier.

Ook leuk om te doen in Utrecht:

wilhelminapark

Pinksteren 2020: 12 x dit kun je doen in Utrecht

Pinksteren staat weer voor de deur en dat betekent een extra lang weekend! Ook deze dagen zien er in...

Binnenpretjes: 5 x leuke dingen die je deze week kunt doen in en rondom je huis in Utrecht

Op vakantie in Utrecht: zo waan je je toch in Spanje

Zo kies je wél goede hardloopschoenen: Run2Day storemanager Rob geeft advies

Mand vol lekkers mee en gáán: 7 x leuke picknickplekken in Utrecht

Even langsrijden: 5 x drive-thru’s in en rondom Utrecht

De natuur in! 5 x mooie natuurgebieden rondom Utrecht

Even eruit: 4 x hardlooproutes van 5 km in Utrecht

Op rolletjes! 3 x mooie skeelerroutes in Utrecht en omgeving

Meer over

Doen Nieuws

adv.