Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan van Zanen gaat Utrecht verlaten en wordt burgemeester van Den Haag

Door Janine Guijt 28 mei 2020

Onze burgemeester Jan van Zanen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Dat komt voor veel Utrechters als een verrassing: de burgemeester werd in januari nog herbenoemd voor zes jaar in Utrecht.

Jan van Zanen was één van de 23 kandidaten die solliciteerden op de functie van burgemeester in Den Haag. De 45 Haagse raadsleden moesten een keuze maken uit de twee meest geschikte kandidaten. Jan van Zanen werd uit die twee gekozen.

En nu?

De minister van Binnenlandse Zaken zal nog een gesprek voeren met Jan van Zanen, waarna koning Willem-Alexander hem officieel benoemt. Er is een kans dat de minister afwijkt van de aanbeveling van de Haagse gemeenteraad, maar in werkelijkheid gebeurt dat vrijwel nooit. Als de minister van Binnenlandse Zaken instemt, kan Jan van Zanen in juli beginnen in Den Haag. Volgens de wet moet een burgemeester wonen in de plaats waar hij of zij in functie is. Een van buiten de gemeente benoemde burgemeester moet uiterlijk binnen één jaar nadat hij is benoemd zijn verhuisd. Utrecht moet dus écht afscheid nemen van Jan van Zanen én op zoek naar een nieuwe burgemeester.

We spraken de burgemeester in november 2019 nog over zijn werk, de Domstad en herkend worden in de supermarkt. Ook stelden we hem enkele lezersvragen die hij in onderstaande video beantwoordt:

We spraken burgemeester Jan van Zanen over zijn werk, Utrecht en herkend worden in de supermarkt

Van een CliniClown tot een 11-jarige musicalster en van de wc-dame bij TivoliVredenburg tot een jeug...

Trots! Burgervader Jan van Zanen is de duidelijkste burgemeester van Nederland

Leuk volgens burgemeester Jan van Zanen: ‘Een familieanekdote is die van de tosti in het Griftpark’

adv.