Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Is het Utrechter of Utrechtenaar? Deze mensen zeggen: ‘Flikker op met dat onderscheid’

Door Janine Guijt 12 juni 2020

Noem je een inwoner van de Domstad een Utrechtenaar dan zul je onmiddelijk verbeterd worden: “Neehee, het is Utrechter!”. Utrechtenaar is namelijk van oudsher een scheldwoord voor homo’s. Organisatie Thirty030 is daar hartstikke klaar mee. Zij lanceren met een speciaal t-shirt en poster de campagne ‘Utrechter of Utrechtenaar? Flikker op met dat onderscheid’ die de stad aan het denken moet zetten. “Laten we er een geuzennaam van maken.”

De Utrechtse journalist Lisa Bouyeure riep het in 2017 al: “Utrechters, het is tijd om weer Utrechtenaren te worden.” Thirthy030 – een groep van dertig jonge Utrecht-ambassadeurs – sluit zich daar helemaal bij aan en daarom lanceerden zij deze week de Utrechtenaar-campagne. Het doel? “Het woord Utrechtenaar van zijn scheldende betekenis te ontdoen en aandacht te vragen voor de LHBTQIA+ers in onze stad”, aldus stadsambassadeurs Mai Linh en Merijn. Op 350 plekken in de stad hangt daarom de Utrechtenaar-poster en je kunt hem ook zelf achter je raam plakken. En dan is er ook nog een t-shirt waarmee je vol trots kunt laten zien dat je een Utrechtenaar bent.

Tekst loopt door onder de illustratie.

De poster. Beeld: Thirty030

Gruwelijke geschiedenis

Achter het woord ‘Utrechtenaar’ zit een gruwelijke geschiedenis. In 1730 vond er een grootschalige heksenjacht plaats op Utrechtenaren, toen bleek dat in de ruïnes van het middenschip van de Domkerk homo’s elkaar in het geheim ontmoetten. In onze stad werden daarom achttien verdachten ter dood veroordeeld en gewurgd. In Utrecht en de rest van Nederland werd Utrechtenaar een scheldwoord voor mensen die ‘Utrechts gedrag’ vertoonden. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de homovervolging in 1730 is er in 1999 een gedenksteen op het Domplein geplaatst.

Lees ook:

Regenbogen en glitters op je scherm: zo vierden Utrechters toch Pride dit weekend

We keken er al maanden naar uit: Utrecht Pride op 6 juni 2020. Helaas ging het meest kleurrijke fees...

Briljant! Utrechter Erik tovert buurtfeest om tot heuse Pride

Ballonnen oplaten tijdens een evenement: mag dat in Utrecht?

Restaurant Vapiano op Utrecht Centraal maakt doorstart en gaat binnenkort weer open

Zonaanbidders en waterratten opgelet: Strandbad Maarsseveense Plassen opent weer

Welke woning krijg je in welke Utrechtse wijk voor 3 ton?

Zo gaat de Utrechtse Introductietijd (UIT) eraan toe dit jaar

 

adv.