Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo gaat het er tijdens de spits aan toe op het drukste kruispunt van Utrecht

Door Janine Guijt 15 februari 2019

Als je je er regelmatig tijdens de spits begeeft, heb je er vast wel eens staan schelden. Of in ieder geval hard gezucht en met je ogen gerold, omdat je er hutje-mutje met héél veel andere fietsers op het stoplicht stond te wachten. Waar we het over hebben? Het kruispunt dat het Smakkelaarsveld met Vredenburg verbindt (vlak voor TivoliVredenburg). Iedere ochtend en middag is het hier een drukte van jewelste.

Door rood rijden, de rij voorbijrijden en doodleuk vooraan gaan staan wachten op groen, de rijstrook van de tegenligger gebruiken en andere weggebruikers afsnijden; in de auto zou je voor dergelijk asociaal gedrag zeker een boete krijgen. Maar op de fiets kan en mag het blijkbaar allemaal, zo lijkt het op het knooppunt Smakkelaarsveld-Vredenburg.

Drukste fietspad van Nederland

Of het het meest chaotische kruispunt van Utrecht is, durven we niet met zekerheid zeggen. Maar dat ontzettend veel fietsers iedere dag tegelijk over dit kleine stuk asfalt moeten, is een feit. In 2016 noemde het AD Utrechts Nieuwsblad het Smakkelaarsveld met 3.152 geregistreerde ritten per week het drukste fietspad van Nederland.

18.000 fietsers, op dat hele kleine stukje asfalt

Ook vanaf de richting Amsterdamsestraatweg en Catharijnesingel stroomt het beruchte kruispunt doorlopend vol met fietsers, voetgangers, bussen en auto’s. Volgens CU2030 – de afdeling van de gemeente die over de herinrichting van het Stationsgebied gaat – passeren er in totaal iedere dag ruim 18.000 fietsers en 2.500 bussen de route van het Smakkelaarsveld over de Catharijnesingel naar Vredenburg.

Hoe het er op een gemiddeld ochtend aan toegaat op het beruchte kruispunt? Nou, zo dus:

 

Hoewel er nog volop gebouwd wordt in het stationsgebied, zal er – met uitzondering van wat kleine aanpassingen – aan het kruispunt niet veel meer gesleuteld worden. We moeten het er dus maar mee doen. Overigens gebeuren er relatief weinig ongelukken op dit drukke knooppunt. Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je daar meer over

Lees ook:

Dit is het gevaarlijkste stukje snelweg van Utrecht

In 2018 vonden er 37 ongelukken plaats. Daarmee blijkt de snelweg A28 bij afslag De Uithof het gevaa...
rotonde-utrecht

Uitkijken geblazen! Dit zijn de zes gevaarlijkste rotondes in Utrecht

Ons kikkerlandje krijgt steeds meer rotondes. En ondanks dat ze over het algemeen veiliger zijn dan ...

Op deze plekken in Utrecht gebeuren de meeste ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook in Utrecht is het op een aantal plekken flink oppassen ge...

adv.