Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Introductieweken mogen in aangepaste vorm doorgaan; zo gaat het eruitzien in Utrecht

Door Carin van der Meij 7 augustus 2020

De introductieweek in Utrecht zal dit jaar anders zijn dan anders. Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van donderdag 6 augustus aangekondigd dat de introductieweken wel mogen doorgaan, maar onder bepaalde voorwaarden. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

“We trekken de teugels aan voor introductieweken”, vertelt premier Mark Rutte tijdens de ingelaste persconferentie.

Vooral online en in kleine groepjes

Wat houdt dat precies in? Introductieweken van universiteiten, hogescholen en mbo’s mogen wel doorgaan, maar in aangepaste vorm. Zo moeten activiteiten zoveel mogelijk online worden georganiseerd. Fysieke activiteiten zijn alleen toegestaan als het informatief is, als deze in kleine groepen plaatsvinden en iedereen zich aan de anderhalve meter afstand houdt.

Studentenverenigingen mogen geen activiteiten organiseren voor werving. Dat betekent dit jaar geen ontgroeningen.

Dan heb je ook nog studentensportverenigingen en studieverenigingen. Het kabinet staat activiteiten toe, alleen wel onder strikte regels zoals alleen afspreken in kleine groepen en een alcoholverbod.

Gevolgen voor Utrecht

Wat betekent dit voor verenigingen in Utrecht? Waar de kennismakingsweek normaal zeven dagen duurt, zal de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) dit jaar plaatsvinden van 10 tot en met 12 augustus. Eerder werd al aangekondigd dat het programma dit jaar digitaal plaatsvindt, waarbij elke dag een ander thema heeft: zo maken studenten de eerste dag kennis met onze stad, onder andere door een 360 graden VR-tour en livestreams waarin bekende Utrechters over hun favoriete plekken vertellen. De tweede dag staat in het kader van alle studentenverenigingen en -organisaties die Utrecht rijk is. De laatste dag gaat over hoe te overleven als student. Studenten krijgen praktische tips en tricks over het studentenleven en informatie over bijvoorbeeld bijbanen en huisvesting.

Persvoorlichter van de UIT Jean-Paul Matser laat ons weten dat dat grotendeels zo blijft. Fysieke activiteiten worden door partners en verenigingen georganiseerd en vandaag wordt er in een bijeenkomst gekeken wat daarbij haalbaar is, eventueel in overleg met de gemeente en GGD. Kersverse studenten die zich hebben opgegeven voor de UIT, zullen op het laatste moment horen of er wijzigingen in het programma zijn.

Lees ook:

neude utrecht

Horecaregels aangescherpt: hier moet je in Utrecht rekening mee houden

We moeten ons aan meer regels gaan houden als we naar een terras, restaurant of kroeg willen. Eerder...

Boa’s gaan extra controleren op coronamaatregelen bij zwemplekken in Utrecht

Hier check je hoe druk het nu is in de binnenstad (en op andere plekken in Utrecht)

Nieuw aan het Vredenburgplein: mondkapjes in alle soorten en maten bij Face Mask Shop

Zomeruitjes in Utrecht: aan deze regels moet je je houden

 

adv.