Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huurprijzen blijven stijgen: dit betaal je nu gemiddeld in Utrecht voor een huurhuis

Door Janine Guijt 21 januari 2020

Is het einde van de stijgende huurprijzen al in zicht? Daar kunnen we kort over zijn: nope. Maar we hebben ook goed nieuws: in het hele land en ook in Utrecht stijgen de prijzen wel minder hard dan voorheen. Dat blijkt uit cijfers over het vierde kwartaal van 2019 die huurwebsite Pararius dinsdag 21 januari naar buiten bracht.

De huurprijzen stijgen…

Volgens de cijfers van Pararius betaalt een nieuwe huurder in Utrecht maandelijks gemiddeld €17,80,- per vierkante meter aan huur. Dat betekent dat een woning van zestig vierkante meter een gemiddelde huurprijs van €1068,- heeft. Een jaar eerder – in het laatste kwartaal van 2018 – betaalden nieuwe huurders in Utrecht gemiddeld €17,21 per vierkante meter per maand. Om dan nog even bij het voorbeeld van de woning van zestig vierkante meter te blijven: daar zou een huurder eind 2018 €1032,60 per maand voor betalen. Het verbaast je misschien niet, maar uit de cijfers van Pararius blijkt dat Utrecht na Amsterdam de duurste plek is om te wonen in Nederland.

Tekst loopt door onder de grafiek.

…maar niet meer zo hard

Als we de cijfers van 2019 en 2018 met elkaar vergelijken, komen we uit op een stijging van 3,4 procent. En dat is een relatief kleine stijging: eind 2018 stegen de prijzen bijvoorbeeld nog met 13 procent (zie de grafiek hierboven).

En hier in Utrecht dalen de prijzen zelfs

In sommige Utrechtse wijken dalen de prijzen zelfs. Neem bijvoorbeeld Overvecht: nieuwe huurders betaalden met een gemiddelde huurprijs van € 13,14 per vierkante meter (da’s €788,40 voor zestig vierkante meter) zo’n  9,7 procent minder dan vorig jaar. Aan de andere kant van Utrecht werden er juist prijsstijgingen gemeten: in het centrum werden nieuw beschikbare huurwoningen in de vrije sector 5,7 procent duurder. Daar betaalden nieuwe huurders in de vrije sector € 20,13 per vierkante meter (€1207,80 voor zestig vierkante meter) en kwam de gemiddelde prijs voor het eerst boven de €20,- uit.

Over de cijfers van Pararius

Goed om te weten over de cijfers van Pararius: ze gaan over vrije sector huurwoningen (huurprijzen vanaf € 720,42 per maand). Het gaat om huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders.

Meer lezen over huren in Utrecht:

springweg utrecht

Een huis huren in Utrecht: dit moet je weten

We weten het allemaal: een huurwoning vinden in Utrecht valt nog niet mee. De wachtlijsten zijn lang...

Te hoge huur en achterstallig onderhoud: er gaat veel mis bij Utrechtse huurhuizen

Gekkenhuis: huurappartement van 45 vierkante meter kost 2400 euro per maand

Meer over

Nieuws Wonen

adv.