Huilende Nijntje krijgt plekje in museum 

Weet je het nog? Twee dagen nadat Dick Bruna overleed in februari speelde FC Utrecht met rouwbanden om. In het publiek zaten supporters met een spandoek van een huilende Nijntje. Dat spandoek is nu opgenomen in de collectie van het Centraal Museum. 

FC Utrecht-supporters Justin van den Eijnden, Tycho Oostendorp en Jeroen Heisen zijn de makers van het doek en zaten er tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle mee in het supportersvak. Artistiek directeur van het Centraal Museum Bart Rutten zag het op tv en wist meteen: het doek hoort thuis in de museumcollectie. Rutten: “Ik was getroffen door de emotie van de supporters over de dood van Dick Bruna. Het werd me duidelijk hoe sterk de band is tussen de Utrechtse bevolking en het icoon nijntje.”

Voetbalsupporters voelen zich vereerd

De drie makers van het doek dachten eerst dat het een grapje was dat het museum hun spandoek wilde hebben. Maar toen bleek dat er van een grap geen sprake was, voelden ze zich eigenlijk alleen nog maar vereerd. Justin: “Vooral omdat er in de media niet vaak positieve berichten staan over voetbalsupporters.”Meer over Centraal Museum ontdekken?

Centraal Museum

musea

Nu open11:00 - 17:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Agnietenstraat 1, Utrecht

Bekijk meer:musea

adv.