Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heftig: homo’s en mensen met een migratieachtergrond worden gediscrimineerd op de Utrechtse huizenmarkt

Door Janine Guijt 31 oktober 2019

Dat het in Utrecht door krapte op de huizenmarkt en hoge prijzen niet makkelijk is om aan een woning te komen, is vast geen nieuws voor je. Maar sommige mensen wordt het nóg moeilijker gemaakt: uit onderzoek van de gemeente blijkt dat discriminatie op basis van etniciteit en seksuele geaardheid meer regel is dan uitzondering. Bijna negentig procent van de makelaars is bereid gehoor te geven aan een discriminerend verzoek van een verhuurder. 

Wie als man met een niet-westerse naam een particuliere huurwoning wil bemachtigen, heeft op de Utrechtse woningmarkt bar weinig kans. En voor homoseksuele mannen geldt hetzelfde. Dat blijkt uit onderzoek naar discriminatie in opdracht van de gemeente Utrecht, uitgevoerd door Academie van de Stad. Weigeren van huurders vanwege afkomst of geaardheid is tegen de wet.

Mysterycalls

Via zogenaamde correspondentietesten en mysterycalls is de discriminatie aan het licht gebracht. Onderzoekers hebben twee (fictieve) personen, die verschillen in etnische afkomst of seksuele geaardheid, laten reageren op advertenties voor particuliere huurwoningen. Bij telefoongesprekken is aan makelaars een discriminerend verzoek gedaan, waar opvallend vaak gehoor aan werd gegeven

Discriminerend verzoek

Op 110 particuliere huurwoningen is door de onderzoekers gereageerd. 16 van de 19 makelaars gingen in op een discriminerend verzoek (over huurders van buitenlandse afkomst), 14 van de 15 makelaars accepteerden een verzoek rond geaardheid (over huurders uit de LGBTQ-gemeenschap).

Het komt er dus op neer dat wanneer een Utrechtse verhuurder bij een makelaar aangeeft dat hij geen huurders van buitenlandse afkomst, of LGBTQ-koppels in zijn woning wil, dat verzoek waarschijnlijk wordt ingewilligd.

Maatregelen tegen discriminatie

De gemeente Utrecht kondigt aan maatregelen te nemen tegen discriminatie en wil onder andere in overleg met het ministerie boetes uit gaan delen. Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over deze maatregelen.

Meer nieuws over Utrecht:

In de Choorstraat kun je al pinnen bij de knalgele Geldmaat

In 2019 en 2020 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank langzaamaan plaats voor de knal...

Einde aan fileleed: de Galecopperbrug gaat dit weekend weer open

Leguaan gevonden op een fietspad bij de Maarsseveense plassen

adv.