Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hartverwarmend! Zo helpen Utrechters elkaar in tijden van corona

Door May-Anne Oltmans 16 maart 2020

In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kondigde het kabinet op 15 maart aan dat onder andere horeca, scholen en sportclubs de deuren moeten sluiten. In het hele land bieden mensen elkaar massaal hulp aan, om stadsgenoten in deze tijd uit de brand te helpen. Ook in Utrecht zijn mooie initiatieven ontstaan.

Hulp aanbieden óf vragen via Facebook

Utrechter Nancy Kombrink-Meijer zag afgelopen week diverse berichten voorbijkomen van Facebook-vrienden die hulp aanboden aan stadsgenoten. “Toen dacht ik: er moet één plek komen waar al deze berichten staan. Daarom begon ik de groep Corona durf te vragen / helpen“, laat Nancy ons telefonisch weten. Op de besloten pagina kunnen mensen hulp vragen of juist hulp aanbieden aan mensen die door het coronavirus bijvoorbeeld niet naar buiten kunnen of mogen. “De groep is opgericht op 12 maart en groeide zo snel dat ik nu vijftien losse regiopagina’s heb aangemaakt. In Utrecht heeft de groep inmiddels meer dan 700 leden.”

Coronahulp
Foto: Corona durf te vragen/ helpen Utrecht Facebook

Oppas nodig of iemand die boodschappen haalt?

Ook CDA Provincie Utrecht draagt een steentje bij. Met ondersteuning van Appeltje Eitje, ‘een initiatief dat zich verwant voelt met het CDA’, heeft de politieke partij de website alsjijzorgtpasikop.nl gemaakt. Hulpvragers kunnen aangeven wat zij nodig hebben, waarna ze worden gekoppeld aan een vrijwilliger die hem of haar daarmee kan helpen.

Een soortgelijk initiatief is de website Gewoon mensen die willen helpen, opgericht door studenten Naut, Amber, Thijs en Jasper. Inmiddels hebben zich al ruim 15.000 helpende handen aangemeld. Vrijwilligers matchen hen met hulpvragers in de buurt.

Tekst gaat verder onder de foto

Utrechtse horeca to the rescue

Nadat Utrechtse horecaondernemers te horen kregen dat ze hun deuren moeten sluiten, besloten velen van hen om ingekochte producten te doneren aan de Voedselbank. Britta van der Grinten, floormanager bij Hofman Café, vertelt: “Wij zaten zelf met koelingen vol eten waar we niets meer mee konden, dus hebben we veel verse en ook lang houdbare producten gedoneerd. In een WhatsApp-groep met andere horecaondernemers heb ik opgeroepen om hetzelfde te doen; uiteindelijk hebben negen van hen spullen bij ons afgeleverd voor de Voedselbank!”

Naast Hofman Café hebben onder andere LE:EN, De Heeren van Leeuw en Yoghurt Barn Utrecht Centraal via social media laten weten hun voorraden te doneren.

‘Hoe meer groente in pot en blik, hoe beter’

De donaties zijn een welkom steuntje in de rug nu de organisatie wegens hamsterende Nederlanders kampt met tekorten, zo liet Ingrid Verkerk van de Voedselbank Utrecht eerder aan ons weten. Iedereen die houdbare producten kan doneren, wordt door de Voedselbank opgeroepen om dat zeker te doen. Ingrid: “Er is niet één specifieke productsoort waar we behoefte aan hebben, alles is welkom. We zien wel graag dat mensen groente blijven eten, dus hoe meer groente in pot en blik, hoe beter.”


Meer lezen:

Voedselbank Utrecht in nood door hamsterwoede: ‘Doneer houdbare producten’

Doordat ook Utrechters massaal boodschappen hebben gehamsterd, komt de Voedselbank Utrecht in nood. ...

Oproep: laat zien hoe jij thuiswerkt in Utrecht

Grote drukte bij Utrechtse coffeeshops vanwege nieuwe coronamaatregelen

Scholen, horeca, kinderopvang en sportclubs in Utrecht gaan dicht

Mooi! Utrechters bieden hulp aan met #coronahulp

adv.