Handig: nieuwe website met alles wat je moet weten als mantelzorger

Aangeboden door U Centraal 13 november 2017

Wist je dat zo’n 25.000 mensen in Utrecht meer dan acht uur per week voor een zieke naaste zorgen? Dat is best veel. Bij mantelzorg komt ontzettend veel kijken en daarom is het handig dat je weet waar je moet zijn met jouw vragen en twijfels rondom dit thema. Speciaal voor mantelzorgers in Utrecht is er daarom een website gelanceerd. Met veelgestelde vragen, tips, persoonlijke verhalen van anderen en nog veel meer.

Een van de verhalen op de site is van Tatewik Tsaturjan (20). Zij helpt al sinds haar achtste haar broer Taron van 22 jaar. Taron heeft een spierziekte en kan niet zonder de hulp van de mensen om hem heen. “Ik heb overwogen in Leiden op kamers te gaan, maar ik kies er toch voor thuis te blijven wonen”, vertelt zij. “Dan kan ik mijn broer helpen wanneer dat nodig is. Ik ben blij dat ik er voor mijn gezin kan zijn. We hebben een hechte band.”

Vragen over wonen, werk en geld

Zorgen voor een naaste is heel waardevol, maar kan ook zwaar zijn. Mantelzorgers kunnen wel wat extra hulp gebruiken, vinden een aantal organisaties in Utrecht, waaronder U Centraal. Daarom is er nu de website www.mantelzorgutrecht.nl.  Er staan onder andere adressen op met organisaties in Utrecht die kunnen helpen. En ook antwoorden op vragen over wonen, werk en geld. Heel nuttig dus!

De goede kant op

Aan de website werkten allerlei professionals mee, maar ook ervaringsdeskundigen droegen hun steentje bij. Zo ook Tatewik, die meedacht over hoe  de website er uit moest zien en haar verhaal deelt. “Daar heb ik voor gekozen, omdat ik het een belangrijk onderwerp vind”, vertelt ze. “Morgen ben ik misschien degene die een mantelzorger nodig heeft, maar wie is er dan voor mij? Deze website biedt uitkomst en het is geweldig om te zien dat mantelzorgers op deze manier zoveel aandacht krijgen. Zolang wij op deze manier van elkaar kunnen leren, gaan we met de mensheid de goede kant op!”

Bezige bij

Als Tatewik niet voor haar broer zorgt, zit ze zeker niet stil. “Naast mijn studie leer ik Spaans en Russisch”, vertelt ze. “Ik zit in studentenverenigingen en ik doe vrijwilligerswerk. Voor Handjehelpen ga ik naar een 12-jarig meisje met een verstandelijke beperking. We doen samen leuke dingen en ik help haar met haar huiswerk. Ik doe dat, omdat ik in ons gezin zie hoe belangrijk het is om er voor je naaste te zijn.”

Vertrouwen en rust

Met de ondersteuning die de nieuwe website biedt, krijgen Utrechtse mantelzorgers meer vertrouwen en rust in de zorg voor een ander. En dat is mooi, want daardoor kunnen ze hun zieke naasten nog beter helpen. Benieuwd naar meer verhalen zoals die van Tatewik? Of ben je benieuwd naar tips, antwoorden op veelgestelde vragen of handige adressen rondom mantelzorg? Neem dan vooral eens een kijkje op www.mantelzorgutrecht.nl.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door U Centraal. Meer over U Centraal ontdekken?

U Centraal dienstverlening

Vandaag gesloten

Pieterskerkhof 16, Utrecht

Bekijk meer:dienstverlening

adv.