Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gratis literatuur to go: Utrecht krijgt een heuse verhalenmachine

Door Bonnie Dekkers 17 september 2020

Je kent ze wel: een automaat waaruit je koffie haalt of eentje waaruit je flappen tapt. Leuk nieuws: Utrecht krijg binnenkort een exemplaar dat verhalen uitwerpt. De verhalenmachine, zoals deze variant heet, wordt gelanceerd tijdens de start van het literatuurfestival ILFU op 24 september. Utrecht is daarmee de eerste stad in Nederland met zo’n automaat.

Tijdens het literatuurfestival staat de verhalenmachine elke dag op een andere plek, in de volgorde van Slot Zuylen, de Stadskamer van Hoog Catharijne, UMC, ROC Midden Nederland, ZIMIHC, TivoliVredenburg en de locaties van Woonzorgcentrum ’t Huis aan de Vecht. De verhalen die je eruit haalt komen van Engelse en Franse schrijvers als Shakespeare, Dickers, Poe en Baudelaire. Het ILFU heeft voor de gelegenheid vijftien verhalen van Nederlandse schrijvers toegevoegd, waaronder Remco Campert en Herman Koch. Extra leuk is dat je van tevoren niet weet welk verhaal eruit rolt. Wel kun je de taal selecteren.

Idee van een bekende regisseur

Michael Stoker, organisator van het festival, ontdekte de verhalenmachine vorig jaar op een metrostation in Londen. “Een hippe machine met lampjes die makkelijk te bedienen is. Je houdt je hand voor een knop en er komt een soort lange kassabon uit het apparaat waarop het korte verhaal staat. Ideaal voor onderweg als je in de trein of metro zit. De verhalen op milieuvriendelijk papier zijn gratis. De maximale leestijd is vijf minuten. Ik was meteen enthousiast en wilde de verhalenmachine naar Utrecht halen.” Oorspronkelijk is de machine een idee van regisseur Francis Ford Coppola (bekend van films als The Godfather en Apocalypse Now). Hij bracht de machine samen met een Franse uitgeverij op de markt en inmiddels bestaan er zo’n 300 verhalenmachines in de wereld.

Het literatuurfestival ILFU duurt van 25 september tot en met 3 oktober. Het programma vind je hier.

Bron: AD Utrechts Dagblad

Lees ook:

Deze 5 huizen staan nét te koop in Utrecht

We snappen natuurlijk dat iedereen in Utrecht wil wonen, het is nou eenmaal de mooiste stad van Nede...

Zelfs The Guardian schrijft over onze vernieuwde singel: ‘The correction of a historic mistake’

De Sint Maarten parade gaat niet door dit jaar, maar er is wel een alternatief

Helaas, de sinterklaasintocht gaat dit jaar niet door in Utrecht

Laatste cijfers van RIVM: aantal nieuwe besmettingen in Utrecht stijgt

 

 

 

adv.