Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gezocht: Utrechtse Maria’s die willen poseren voor een bijzondere expositie

Door Janine Guijt 25 november 2020

Oud, jong, gelovig, niet gelovig, rasUtrechter of net verhuisd: tien Utrechtse Maria’s worden in de aanloop naar kerst geportretteerd door verschillende talentvolle fotografen. Het resultaat is te zien in een bijzondere fototentoonstelling die rond kerst te zien is in de Jacobikerk. Vrouwen (of mannen) die Maria heten, kunnen zich nog aanmelden via sociale media.

Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen: Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, moederschap, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken. Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.

2500 Maria’s in Utrecht

Maria vormt de inspiratie achter een bijzonder project van de Utrechtse community ViaJacobi, die verbonden is aan de Jacobikerk: een tentoonstelling waarin Utrechtse Maria’s centraal staan. De drie Utrechtse fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis laten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er namelijk ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht. De initiatiefnemers willen graag met deze Maria’s in contact komen om hen te betrekken bij dit bijzondere kerstproject.

Verwachting

Het thema van de tentoonstelling ‘Maria’s van Utrecht’ is verwachting. Deelnemende Maria’s zie je niet alleen terug in foto’s maar zij worden ook kort geïnterviewd. Na dit turbulente jaar, vragen de initiatiefnemers hen vooruit te kijken Wat verwachten de Utrechters van hun eigen toekomst? Wat hopen ze voor de stad? In welke wereld denken zij de volgende generatie te zullen achterlaten?

Gezocht: Maria’s

Voor dit project zoekt ViaJacobi nog enkele Maria’s. Heet jij Maria, kom je uit Utrecht en wil je meedoen? Dan kun je via Twitter of Instagram contact opnemen met ViaJacobi.

Lees ook:

geboren in utrecht populaire babynamen

Geboren in Utrecht? Check hier hoe populair jouw naam was in jouw geboortejaar

Als je een populaire voornaam hebt, zijn er genoeg sleutelhangers, bekers en andere producten met je...

Deze organisatie roept Utrechters op om hun kerstboom buiten te zetten

De eerste vegan studentenvereniging van onze stad is een feit: ‘Dit laat zien hoe klaar Utrecht is voor zoiets’

Deze club Utrechtenaren zoekt jongeren die hun stadsie op de kaart willen zetten

Nauwelijks te geloven, maar echt waar: voor deze 4 Utrechters is 2020 wél een topjaar

adv.