Geen grap: het kan spekglad worden in Utrecht

Door Janine Guijt 10 juli 2018

Het is al een tijdje kurkdroog in Nederland, maar deze week moeten we er toch aan gaan geloven: regen. De eerste bui is maandagmiddag 9 juli al gevallen, maar vooral vandaag (dinsdag, 10 juli) wordt er een flinke bui verwacht. Rijkswaterstaat waarschuwt daarom voor gladheid op de wegen. 

Gladde laag

Huh?! Maar het gaat toch niet sneeuwen of hagelen? Nope, de gladheid kan worden veroorzaakt door druppels olie, minieme rubberdeeltjes en andere (vloei)stoffen die van auto’s afvallen, in combinatie met stof. “Als het regelmatig regent, spoelen die stoffen van de weg af en is er niets aan de hand. Nu is het echter al meer dan een maand droog in Nederland”, zegt woordvoerder Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat tegen het AD. “Als er dan ineens regen valt, komen de olie, de rubberdeeltjes en het stof ineens los en ontstaat er een gladde laag op het wegdek.”

Opletten!

Soms is de ‘zomergladheid’ zichtbaar in de vorm van een schuimlaag op het asfalt. Vaak is het dan echter al te laat. Automobilisten verwachten geen gladheid in de zomer. Wie op zo’n glad weggedeelte komt, kan makkelijk in een slip raken. Opletten, dus!

adv.