Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Extra warm door gebrek aan groen in Utrecht: dit is hoeveel bomen er in jouw wijk staan

Door Bonnie Dekkers 13 augustus 2020

In groene gemeenten hebben bewoners het minder warm. Dat is slecht nieuws voor ons in deze hittegolf, want Utrecht is geen groene gemeente. We hebben hier maar liefst 0,5 bomen per inwoner, 177.885 bomen in totaal.

Dat is in andere gemeenten wel anders. Eén op de zeven Nederlandse gemeenten telt juist meer mensen dan bomen. Dit zijn vooral grote en middelgrote gemeenten. Denk aan Amsterdam, daar moeten ze het doen met 0,3 boom per inwoner. De gemeente met de meeste bomen per inwoner is Rozendaal. Daar zijn meer dan tweehonderdduizend bomen, tegenover slechts 1,5 duizend inwoners. Dat zorgt ervoor dat elke Rozendaler maar liefst 128 bomen ‘voor zichzelf’ heeft. Wil je meerdere bomen ‘voor jezelf’? Dan kun je overwegen om naar Zeist te verhuizen, daar hebben inwoners 4,9 bomen voor zichzelf.

Check hier de cijfers per gemeente:

Veel bomen betekent namelijk ook meer schaduw. Dat merk je meteen als je bijvoorbeeld in het Gagelbos loopt: onder een boom is het koeler dan op de Neude. Dat komt ook doordat een boom water verdampt. Hiervoor gebruikt de boom energie die anders omgezet zou worden in warmte.

Meer bomen = minder hitte

Petra Schoon, specialist klimaatadaptatie bij Cobra Groeninzicht legt uit: “Als er de hele dag schaduw op je huis valt, dan heeft de muur van je huis dus veel minder warmte geabsorbeerd dan wanneer de zon er de hele dag op heeft staan bakken. In dat laatste geval zal de muur die hitte weer uitstralen. Dat is precies één van de redenen waarom het in de stad zoveel graden warmer is dan op het platteland (en dan vooral ’s nachts).”

Verschillen per wijk

Dat Utrecht geen groene gemeente is, is geen garantie voor elke wijk hier. Er zijn flinke verschillen in het aantal bomen per wijk. Verder hebben factoren als bevolkingsdichtheid, windsnelheid, water en verharding (stenen, straten, bebouwing) ook invloed op de temperatuur. Hier zie je hoeveel bomen jouw Utrechtse wijk telt:

Lees ook:

de munt zwemmen utrecht

Lekker weertje, hè? Dit moet je weten als het knetterwarm is in Utrecht

Pfff, warm hè? Gutst het zweet ook van je lijf en weet je door de warmte niet waar je het zoeken moe...

Handig kaartje: hier in Utrecht vind je het dichtstbijzijnde kraanwatertappunt

Voeten in het zand, drankje in de hand: 5 x naar het strand in Utrecht

Goed om te weten: dít is de heetste plek van Utrecht

Zwemmen in Utrecht: dat kan op deze plekken (2020)

adv.