Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drie patiënten in Diakonessenhuis opgenomen vanwege coronavirus

Door Bonnie Dekkers 5 maart 2020

Dinsdag 3 maart meldde het Diakonessenhuis dat er twee patiënten zijn opgenomen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Woensdag 4 maart is er een derde patiënt opgenomen met hetzelfde vermoeden. Bij een patiënt is de besmetting inmiddels bevestigd. 

Maandag 2 maart maakte de gemeente Utrecht bekend dat er twee Utrechters besmet zijn met het coronavirus. Op voorschrift van de GGD regio Utrecht zitten zij in thuisisolatie. Daarop volgend kwam het Diakonessenhuis de afgelopen twee dagen met het nieuws dat er drie mensen zijn opgenomen waarvan wordt gedacht dat zij besmet zijn met het coronavirus. De eerste twee patiënten werden dinsdag 4 maart opgenomen. Op woensdag 5 maart kwam daar een derde patiënt bij. Inmiddels is van de eerste patiënt bevestigd dat deze besmet is met het virus. Het ziekenhuis wacht nog op een bevestiging van het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de tweede en derde mogelijk besmette patiënt.

Geen verband tussen patiënten

Door het ziekenhuis en de GGD regio Utrecht is vastgesteld dat de drie (mogelijk) besmette patiënten de besmetting buiten het ziekenhuis hebben opgelopen en dat er geen relatie is tussen hen. De (mogelijke) besmettingen hebben geen gevolgen voor het ziekenhuis dan de eerder genomen maatregelen.

Voorzorgsmaatregelen

Persvoorlichter van het Diakonessenhuis, Arian Kuil, weet ons te vertellen dat er diverse voorzorgsmaatregelen worden getroffen in het ziekenhuis. “Medewerkers – van arts tot receptionist – die in risicogebieden zijn geweest en zich niet goed voelen, moeten zich melden bij ons. Zij mogen niet in het ziekenhuis komen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. Daarnaast is er een aantal maatregelen getroffen voor het personeel dat de (mogelijk) besmette patiënten behandelt. De patiënten zelf zitten in isolatie, hiervoor is een speciaal protocol. De medewerkers die bij de patiënten komen dragen bijvoorbeeld mondkapjes en speciale pakken.”

Ben je van plan om het Diakonessenhuis binnenkort te bezoeken? Let dan even goed op. Arian vertelt dat wanneer je niet ziek bent, je gewoon kan komen. Op het moment dat je koorts of griep hebt en in een van de risicogebieden bent geweest, raadt hij aan om thuis te blijven en je bezoek aan het ziekenhuis uit te stellen. Neem ook contact op met je huisarts. Heb je milde klachten, dan raadt Arian aan om eerst thuis uit te zieken.

Klachten en besmettelijkheid coronavirus

Mensen met de ziekte hebben last van koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. Het virus verspreidt zich snel, omdat het van mens op mens overdraagbaar is. RIVM gaat er op dit moment vanuit dat één persoon met het virus gemiddeld twee personen kan besmetten. En wat nou als er meer Utrechters zijn besmet? Dan past het RIVM hetzelfde protocol toe. Dus: isolatie, contactonderzoek en blijven monitoren.

Lees ook:

5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Utrecht

De gemeente Utrecht maakte vanmiddag rond 16.00 uur bekend dat twee inwoners van onze stad besmet zi...

 

 

 

Meer over

Corona Nieuws

adv.