Dit weekend te zien op de Neude: eenzame Jan (78) in zijn glazen woonkamer

Door Janine Guijt 19 april 2019

Als je komende zaterdag 20 april over de Neude loopt, kijk dan niet vreemd op als je een glazen woonkamer met daarin een oude man ziet. Het Oranje Fonds organiseert er die dag een actie om aandacht te vragen voor eenzame ouderen.

In de glazen woonkamer zit Jan (78) die graag wil ontsnappen uit zijn eenzaamheid. Maar daar heeft hij wel de hulp van voorbijgangers voor nodig… Met de actie wil het Oranje Fonds eenzaamheid onder ouderen zichtbaar maken. Volgens het fonds voelen 150.000 ouderen in Nederland zich eenzaam. “Door Jan in zijn glazen woonkamer in de kijker te zetten laten we het publiek zien wat er zich afspeelt achter veel muren in ons land”, aldus Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds.

‘Iedereen kan iets betekenen’

Het fonds, dat zich inzet voor een socialere samenleving, wil met de actie laten zien dat iedereen in staat is iets voor een eenzame oudere te betekenen. Douwes: “We roepen voorbijgangers op om Jan te helpen ontsnappen uit de eenzaamheid. Dat doen we in dit geval met een serie spellen die Jan met de voorbijgangers verbindt. Denk aan een soort escape room. Een uitvergroting van de realiteit, waarin dat natuurlijk anders werkt. Het laat zien dat iedereen iets voor een ander kan betekenen en kan bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. De oplossing voor sociale problemen zoals eenzaamheid onder ouderen zijn wij zelf.”

Lees ook:

wilma berends leukeluitjes

De Utrechtse Wilma helpt ouderen online aan nieuwe vrienden

Jongeren weten elkaar te vinden via internet, maar ouderen - en dan vooral mensen van boven de 60 - ...

Video: de 82-jarige Bep over haar Utrecht van vroeger

Video: rasechte Sterrenwijker Frans over zijn Utrecht van vroeger

Video: de Utrechtse oma To wint de Granny Award 2018 en haar reactie is fantastisch

adv.