Utrechtse mysteries: wat doet dat zwembad daar in Ondiep?
Zwembaden, die hebben we in Utrecht in Oog in Al, Overvecht en richting de Uithof. Toch? Nou, ook in Ondiep...
Dat je je hond gewoon mag uitlaten tijdens de avondklok, dat is wel duidelijk. Als hondeneigenaar behoor je tot het lijstje uitzonderingen. Maar waarom hamert de overheid er zo specifiek op dat je hond aangelijnd moet zijn tijdens dit avondrondje?
Veel hondeneigenaren zullen opgelucht ademhalen, hun viervoeter hoeft zijn plas niet op te houden in de avonduren. Hij (en dus ook jij) mag gewoon een frisse neus halen na 21.00 uur. Dus halsband om, riem eraan en go! Vergeet vooral die riem niet, want dit is een vereiste vanuit de overheid. Maar waarom eigenlijk? We vroegen het de Rijksoverheid.
Het is niet uit angst voor loslopende honden en eigenaren die te dicht bij elkaar komen om die spelende viervoeters weer uit elkaar te houden. Ook is het niet om je te weerhouden van een rondje door het losloopgebied van Sonsbeek of speelveld bij park Lingezegen. De reden om honden enkel aangelijnd naar buiten te laten gaan is eigenlijk simpel: “Handhaving moet wel kunnen zien of je daadwerkelijk je hond aan het uitlaten bent. Anders zou je met een losse riem naar buiten kunnen gaan en vertellen dat je je hond kwijt bent. De hond aan de lijn is bewijs dat je hem echt uitlaat”, laat de Rijksoverheid weten.
De hond zelf is trouwens vooralsnog voldoende bewijs. Een ‘Eigen verklaring avondklok’, oftewel een formulier waarop staat waarom jij tussen 21.00 uur en 4.30 uur wel buiten mag zijn, is niet nodig tijdens het uitlaten van de hond. Zo staat vermeld op de website van de Rijksoverheid: “Voorstel is dat u altijd een formulier bij zich moet hebben. Behalve bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond.”
Utrechter Lars Berends van het bedrijf hondjeuitlaten.nl ziet sinds de aankondiging van de avondklok een grote stijging in het aantal vrijwillige uitlaters dat zich via zijn site aanmeldt. ” Het gaat om wel zo’n vijf keer zoveel vrijwilligers”, zegt Lars in het AD Utrechts Nieuwsblad. Al denkt hij niet dat de mensen die zich nu aanmelden dat doen om de avondklok te omzeilen. “Ik denk dat de mensen die zich nu melden in de meeste gevallen al langer nadenken over het aanschaffen of lenen van een hond en dat de beslissing over de avondklok nu de doorslag geeft om zich als vrijwilliger te melden.” Het hele interview met Lars lees je hier.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken