Deze Utrechtse ziekenhuizen horen bij de beste ziekenhuizen van Nederland

Door Janine Guijt 9 november 2018

Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis belanden, dan zit je in het  St. Antonius best goed. In de AD Ziekenhuis Top 100 behaalde het ziekenhuis plek nummer 7 van 26 in de categorie topklinische ziekenhuizen. Het Diakonessenhuis staat op de 10de plaats bij de streekziekenhuizen.

Dit gaat er goed

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft het beleid rond operaties goed op orde: veel patiënten krijgen voor een operatie op tijd antibiotica toegediend, het aantal infecties na het plaatsen van een knie- of heupprothese is er laag en slechts een klein percentage patiënten moet na een operatie voor een heupfractuur opnieuw onder het mes na complicaties.

St. Antonius, een zogenaamd topklinisch ziekenhuis, haalt ook veel punten bij oncologie. Zo haalt het ziekenhuis ruimschoots het gewenste minimumaantal operaties voor zowel blaas-, prostaat- als darmkankeroperaties. Hoe meer ervaring een medisch team heeft, hoe beter het resultaat.

En dit kan beter

Loopt dan alles op rolletjes in het St. Antonius Ziekenhuis? Nee, want uit de cijfers van het AD blijkt dat er in het Utrechtse ziekenhuis relatief veel complicaties na galblaasverwijdering optreden.

Het Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis doet het goed met de controle op medicatie: het scoort de maximale punten op dit onderdeel omdat medicijnen elektronisch worden voorgeschreven en de controle van medicijngebruik bij opname en ontslag van kwetsbare patiënten op orde is. Een goed beeld van wat een patiënt slikt, voorkomt medische problemen tijdens een ziekenhuisopname en daarna. Complicaties na een operatie voor een verwijde buikaorta komen in dit ziekenhuis wel meer dan gemiddeld voor: 24 procent van de patiënten die deze ingreep ondergaat krijgt hier mee te maken.

De Ziekenhuis Top 100

De Ziekenhuis Top 100 wordt elk jaar door het AD vastgesteld. Ze toetsen ziekenhuizen in veel Nederland door middel van openbare cijfers en geven ook patiënten de kans op de ziekenhuizen bepaalde keurmerken toe te kennen.

Dit jaar zijn er voor het eerst twéé winnaars. Dat komt omdat er nu onderscheid is gemaakt tussen topklinische ziekenhuis en streekziekenhuizen. Topklinische ziekenhuizen houden zich veel bezig met specialisaties op bepaalde zorggebieden. Hierdoor zijn ze lastig te vergelijken met streekziekenhuizen, waar vooral ‘minder complexe’ behandelingen worden uitgevoerd. Het verschil in de categorieën en waarom ze dit onderscheid maken, legt het AD uitgebreid uit in dit artikel.


Meer over St. Antonius Ziekenhuis Utrecht ontdekken?

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht parken

Nu openHele dag

Soestwetering 1, Utrecht

Bekijk meer:parken

Meer over Diakonessenhuis Utrecht ontdekken?

Diakonessenhuis Utrecht ziekenhuizen

Nu openHele dag

Bosboomstraat 1 , Utrecht

Bekijk meer:ziekenhuizen

adv.