Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Utrechtse ziekenhuizen horen bij de beste ziekenhuizen van Nederland

Door Bonnie Dekkers 8 november 2019

Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis belanden, dan zit je in het St. Antonius best goed. In de AD Ziekenhuis Top 100 behaalde het ziekenhuis plek nummer 14 van 26 in de categorie topklinische ziekenhuizen. Het Diakonessenhuis staat op de 24e plaats bij de streekziekenhuizen.

Dit gaat er goed

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft het beleid rond operaties goed op orde: veel patiënten krijgen voor een operatie op tijd antibiotica toegediend, de uitkomst van staaroperaties is goed (96 procent van de patiënten ziet beter na de operatie) en het percentage patiënten dat na een kijkoperatie vanwege knieletsel opnieuw onder het mes moet, is met 0,2 procent het laagste van alle ziekenhuizen.

En dit kan beter

Loopt dan alles op rolletjes in het St. Antonius Ziekenhuis? Nee, want uit de cijfers van het AD blijkt dat het percentage patiënten dat overlijdt aan complicaties na een darmkankeroperatie met 9,3 procent hoger ligt dat het landelijk gemiddelde van 7,4 procent. Ook laat het Utrechtse ziekenhuis punten liggen bij de medicijncontrole bij opname van kwetsbare patiënten. Een goede controle voorkomt fouten met medicatie. Voor de controle bij ontslag krijgt het wel de volle punten.

Het Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis doet het goed met ontslag: hier behaalt het ziekenhuis de volledige score. Het Nieuwegeins/Utrechts ziekenhuis stelt vast dat het gemiddeld over de afgelopen jaren bij de beste vijf topklinische ziekenhuizen hoort.

Het percentage patiënten dat na het plaatsen van een pacemaker opnieuw onder het mes moet, is hier wel hoger dan gemiddeld. Van de 31 patiënten die complicaties kregen na een darmkankeroperatie, overleed er geen. Veel patiënten worden in dit ziekenhuis gecontroleerd op pijn en delier, factoren die het herstel kunnen beïnvloeden, maar het Diakonessenhuis laat punten liggen bij de aanpak van ondervoeding.

De Ziekenhuis Top 100

De Ziekenhuis Top 100 wordt elk jaar door het AD vastgesteld. Ze toetsen ziekenhuizen in heel Nederland door middel van openbare cijfers en geven ook patiënten de kans op de ziekenhuizen bepaalde keurmerken toe te kennen.

Dit jaar zijn er voor de tweede keer twee winnaars. Dat komt omdat er nu onderscheid is gemaakt tussen topklinische ziekenhuizen en streekziekenhuizen. Topklinische ziekenhuizen houden zich veel bezig met specialisaties op bepaalde zorggebieden. Hierdoor zijn ze lastig te vergelijken met streekziekenhuizen, waar vooral ‘minder complexe’ behandelingen worden uitgevoerd. Het verschil in de categorieën en waarom ze dit onderscheid maken, legt het AD uitgebreid uit in dit artikel.


Meer over St. Antonius Ziekenhuis Utrecht ontdekken?

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht parken

GeopendHele dag

Soestwetering 1, Utrecht

Bekijk meer:parken

Meer over Diakonessenhuis Utrecht ontdekken?

Diakonessenhuis Utrecht ziekenhuizen

GeopendHele dag

Bosboomstraat 1 , Utrecht

Bekijk meer:ziekenhuizen

adv.