Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Utrechters protesteerden maandag op de Dam tegen racisme: ‘Er is meer nodig dan een like of een hartje’

Door Janine Guijt 3 juni 2020

Duizenden mensen verzamelden zich maandag 1 juni op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten en Europa. Ook vanuit Utrecht reisden demonstranten naar de Dam om te protesteren, waaronder de huisgenoten Amresh (29) en Tessa (26). Wij spraken hen over waarom zij het belangrijk vonden om erbij te zijn.

Het protest volgde naar aanleiding van de dood van een zwarte Amerikaan, George Floyd, vorige week in de stad Minneapolis. Hij overleed nadat een agent hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte. De demonstratie was een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met de groep Black Queer & Trans Resistance NL. Zij lieten in een persbericht weten dat “institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet”.

Ongemakkelijk

Amresh sluit zich daarbij aan: “Voor mij is het belangrijk om jezelf durven uit te spreken. Op te staan wanneer de rest blijft zitten. Zichtbaar te maken dat wat zich overzees afspeelt, weerspiegelt in eigen land.” Zijn huisgenoot Tessa voelde zich in eerste instantie ongemakkelijk bij het idee van protesteren. “Mijn insta-stories overstromen de laatste dagen met berichten over white privilege, racisme, discriminatie en #blacklivesmatter. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt: niet racistisch zijn is niet genoeg. Wees actief anti-racistisch. Vaak kies ik voor een veilige route als het gaat om politieke onderwerpen, om confrontatie te vermijden. Tegelijkertijd voelde ik dat ik niet stil wilde blijven. Dus ik ben van alles gaan opzoeken, lezen, kijken. Toen viel het kwartje: juist als ik mij ongemakkelijk voel, moet ik in actie komen.”

Geen feest

De anti-racisme betoging op de Dam trok zo’n 5000 demonstranten en maakte veel los. Veel aanwezigen droegen mondkapjes, maar anderhalve meter afstand houden was op veel plekken niet te doen. “We hadden het niet zo druk verwacht, en dat uitte zich in gemengde gevoelens”, zegt Amresh over de opkomst. “Trots om te zien dat zoveel mensen zich laten zien en horen. Maar ook een onwerkelijk gevoel na drie maanden voorzichtigheid en afstand bewaren. Gelukkig is er gehoor gegeven aan de oproep voor mondkapjes en was er ruimte rondom de drukte om aanraking te voorkomen.” Tessa vult aan: “Natuurlijk voelt het niet goed tijdens deze coronacrisis. Maar het was niet voor de gezelligheid. Het was niet leuk, het was geen feest. Dat er onverwacht zo veel mensen komen, laat ook zien dat het zo’n belangrijk onderwerp is. Ik vind het dan ook jammer dat ‘corona’ de boventoon houdt in de media, in plaats van waar het protest echt om gaat.” Amresh en Tessa vertellen dat ze uit voorzorg de komende tijd zoveel mogelijk binnen blijven.

‘Niets zeggen is instemmen’

De organisatie Black Lives Matter wil graag vrijdag in Utrecht demonstreren. De gemeente Utrecht twijfelt nog of er toestemming zal worden verleend. Volgens Amresh en Tessa kunnen Utrechters veel meer doen tegen racisme dan bij een demonstratie aanwezig zijn. Amresh vertelt:  “De simpelste maar ongemakkelijke manier voor Utrechters om iets te doen tegen racisme is jezelf uitspreken wanneer je het ziet. Dat kan op straat zijn, in de winkel, op werk, onder je vrienden of zelfs je eigen familie. Lees je in, maak moeilijke onderwerpen bespreekbaar, leer ervan en kom op voor je medemens. Want niets zeggen is instemmen.” Tessa is het daarmee eens: “Ik wil uit mijn comfortzone blijven stappen en actief witte mensen aanspreken: racisme is iets wat wij hebben gecreëerd. Het is ons probleem, dus wij moeten het ook oplossen. Ik neem aan dat iedereen tegen discriminatie en racisme is. Maar er is meer nodig dan een ‘like’ of ‘hartje’.”

Lees ook:

De Utrechtse Wisse en Femke maken een docu over de homoseksuele Dima uit Rusland ‘Dit verhaal móet verteld worden’

Twee jonge filmmakers uit Utrecht duiken in het leven van een geadopteerde jongen uit Rusland, die o...

Lisanne verloor haar moeder en schreef een boek over rouwen: ‘Ik wist niet waar ik het zoeken moest’

De Utrechtse Anne en Elrike bloggen over duurzame en eerlijke kleding: ‘Vroeger gaf ik maximaal €30,- uit aan een kledingstuk’

Yassine beheert de Instagram-pagina @studenten.memes en heeft 50.000 volgers

Jan van Zanen gaat Utrecht verlaten en wordt burgemeester van Den Haag

Anouk maakte een theatershow over haar vader die kanker kreeg: ‘Ik wil mensen aan het denken zetten’

Annelien maakt een fotoserie over Utrechters in coronatijd: ‘Er gebeurt nu ook veel moois’

Dit is waarom je dit weekend heel veel regenboogvlaggen zag in Utrecht

adv.