Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De regels voor het verhuren van je huis via Airbnb worden een stuk strenger in Utrecht

Door Janine Guijt 26 maart 2020

Woon je in Utrecht en verhuur je je huis weleens via Airbnb of een ander verhuurplatform? Dan krijg je binnenkort met strengere regels te maken. Er bestaat zelfs een kans dat vakantieverhuur helemaal verboden wordt.

De Raad van State bepaalde onlangs dat het verhuren van een woning aan toeristen niet mag. Huizen worden dan onrechtmatig aan de woningvoorraad onttrokken. Dat bekent eigenlijk dat de huidige regels in Utrecht illegaal zijn. Want wie hier zijn woning wil verhuren, mag dat momenteel 60 nachten per jaar zonder vergunning doen. “We zijn dan ook druk bezig om te kijken welke gevolgen de uitspraak heeft voor Utrecht”, zegt een gemeentewoordvoerder tegen het AD Utrechts Nieuwsblad. “We hopen binnen enkele weken met nieuwe regels te komen.”

Verbod in Den Haag

In Den Haag zijn die regels er al: de gemeente besloot afgelopen week dat verhuren via Airbnb vanaf nu verboden is. Op die manier hoopt de stad het woningtekort en overlast voor de buurt tegen te gaan. Het verbod geldt waarschijnlijk tot het einde van het jaar. De gemeente wacht op landelijke regelgeving. Die wordt in januari volgend jaar verwacht.

Vergunning

Het kan zijn dat Utrecht voor een soortgelijke aanpak kiest. Er is ook een ander scenario mogelijk. De gemeente kan kiezen om de verhuur wel te blijven toestaan, maar dan met strengere regelgeving. Dat zou betekenen dat verhuurders straks te allen tijde een vergunning moeten aanvragen.

Op de website van het AD Utrechts Nieuwsblad lees je meer over dit nieuws.

5 x bijzondere Airbnb-verblijven in Utrecht

Heb je je familie uitgenodigd voor een weekendje Domstad? Leuk! Maar een slaapplek regelen kan lasti...

5 x deze woningen in Utrecht staan sinds kort te huur

Oproep: laat jouw woning zien in een virtuele editie van ‘binnenkijken bij’

Opvallend: Utrechter Leon Keer maakt gigantisch kunstwerk op Berlijnplein

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.