Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De gemeente wil dat arme inwoners gratis tampons en maandverband krijgen

Door Janine Guijt 11 november 2019

Een op de tien vrouwen in Nederland heeft niet altijd geld voor maandverband en tampons, blijkt uit onderzoek van organisaties De Bovengrondse en Plan International. Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil daarom dat arme inwoners van de stad gratis tampons en maandverband krijgen.

Schaamte

De Verenigde Naties stellen als doel dat juist vrouwen ‘in kwetsbare situaties’ altijd toegang zouden moeten hebben tot hygiënische middelen. In Nederland gebeurt dat dus niet altijd, blijkt uit gesprekken die De Bovengrondse had met onder meer het Leger des Heils en de Voedselbank. Uit die gesprekken blijkt dat arme en dakloze vrouwen geen toegang hebben tot maandverband en daar soms uit schaamte ook niet naar vragen.

‘Fors bedrag’

De Utrechtse partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter stellen dat de kosten voor menstruatieproducten kunnen oplopen tot 25 euro per menstruatie, ‘een fors bedrag als je van een minimuminkomen moet rondkomen’. Een gebrek aan maandverband en tampons kan er volgens de Utrechtse politici toe leiden dat vrouwen schooldagen missen of niet mee kunnen doen aan de samenleving.

Gratis tampons en maandverband

De partijen willen dat het Utrechtse stadsbestuur met oplossingen komt. Zelf suggereren ze gratis tampons en maandverband bij de voedselbanken, daklozenopvang en bij bibliotheken en scholen. Daarnaast zouden U-pashouders eventueel korting moeten kunnen krijgen bij drogisterijen. Ook zou er op scholen goede voorlichting moeten komen over menstruatie om het taboe op armoede te doorbreken. Het stadsbestuur heeft nog niet op de plannen gereageerd.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Lees ook:

Fred had een Audi, een dik salaris en dure pakken, totdat hij dakloos werd

Ooit had hij dure pakken, een Audi, een dik salaris en een goede managementfunctie. Maar dat alles h...

adv.