De flappentap verandert in een knalgele Geldmaat en dit is wat je daarover moet weten

Door Anne-Meike van den Berg 19 juni 2019

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het straatbeeld en daar komen knalgele exemplaren voor terug. Ook de naam van de flappentap verandert: contant geld halen we straks uit de Geldmaat. Wat dat allemaal inhoudt en wanneer Utrecht aan de beurt is, vertellen we je graag.

Wat verandert er?

De drie grootbanken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één algemeen exemplaar. Die plannen werden twee jaar geleden al aangekondigd. Afgelopen week werd de eerste nieuwe Geldmaat onthuld. Geen ING-oranje meer, geen ABN-groen en ook geen RABO-blauw, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Waarom?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke flappentappen te hoog oplopen. En dat is logisch, omdat we met elkaar steeds minder geld opnemen en meer en meer met onze pinpas afrekenen. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en de Rabo de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, en wat hebben wij daaraan?

Nou, dat al die flappentappen straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Want ongeacht bij welke bank je zit, bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. Bovendien hoeven we geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf dit jaar stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen door de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond. In Utrecht weten we in ieder geval van vier geldautomaten dat ze dit jaar nog, vóór oktober, vervangen worden door een Geldmaat. Het gaat om de pinautomaten aan de Choorstraat, op het Jaarbeursplein, op het Smaragdplein en bij De Gaard. Hier vind je een kaartje waarop alle Utrechtse automaten staan die uiteindelijk vervangen worden door een Geldmaat.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er door deze geldautomatenmetamorfose worden weggehaald, is niet duidelijk.

Lees ook:

Op Utrecht CS kun je nu schommelend je telefoon opladen

Al schommelend je telefoon opladen: in het kader van de Duurzame Week kan dat nu op Utrecht Centraal...

Natascha wil de grootste veganistische supermarkt van Nederland openen in Utrecht

Ze runt al twee jaar een succesvolle webwinkel met plantaardige producten. En nu vindt ze het tijd v...

Dinsdag gaat de documentaire over de mysterieuze graffiti-artiest KBTR in première

Als je een beetje oplet, zie je hem overal: de Utrechtse Kabouter. Het graffitifiguur hoort bij Utre...

Oei, in 2030 komt Utrecht ruim 25.000 huizen tekort

Het is kommer en kwel op de Utrechtse huizenmarkt en voorlopig lijkt daar geen verandering in te kom...

Meer over

Nieuws

adv.