Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Utrecht

Door Carin van der Meij 20 oktober 2020

Of de gedeeltelijke lockdown al effect heeft op het aantal positief geteste Nederlanders, is nog te vroeg om te zeggen. Het aantal meldingen is ten opzichte van vorige week juist gestegen met 27 procent. Afgelopen week zijn 55.587 mensen bij de GGD positief getest op corona, 1738 van hen komen uit Utrecht.

Update: kijk voor de meest actuele cijfers in ons nieuwsbericht van 3 november 2020.

Dat blijkt uit de nieuwe weekupdate van het RIVM, die gaat over de periode van 14 tot en met 20 oktober.

Meldingen in Utrecht

Als we inzoomen op Utrecht zien we dat het aantal besmettingen ten opzichte van vorige week flink is toegenomen: in de periode van 14 tot en met 20 oktober zijn er 1738 nieuwe geregistreerde besmettingen bijgekomen. Ter vergelijking: in de periode van 7 tot en met 13 oktober zijn er 1525 nieuwe besmettingen geconstateerd. Van 30 september tot en met 6 oktober ging het om 908. Er zijn de afgelopen week geen personen overleden aan corona in onze stad.

Grafiek

In onderstaande grafiek zie je het aantal geregistreerde positieve testen in Utrecht vanaf maart tot nu.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Extra uitleg bij de grafiek:

  • De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde positieve testen er in totaal in Utrecht zijn (geweest) vanaf maart tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De groene lijn geeft aan hoeveel Utrechters er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.
  • De rode lijn is een optelsom van alle Utrechters die aan corona overleden zijn.

Landelijke cijfers

Zoals eerder gezegd zijn er afgelopen week 55.587 Nederlands positief getest op het coronavirus. Een week eerder lag dit aantal nog op 43.903. Het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care is gestegen van 192 naar 287. In totaal zijn 185 mensen afgelopen week overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Ondanks het nieuwe landelijke weekrecord lijkt het aantal besmettingen steeds meer te stabiliseren. Afgelopen week steeg het aantal met 27 procent; de week ervoor was er nog een stijging van 60 procent. Ook het veelgenoemde reproductiegetal is lager. Dit getal geeft aan hoeveel mensen een gemiddelde coronapatiënt besmet met het virus. Het laatst bekende ‘R-getal’ staat op 1,22 en is daarmee (nipt) lager dan een aantal weken terug (1,27).

Lees ook:

Handig om te weten: Sligro, Hanos en Makro weer open voor iedereen (ook zonder pasje)

Je hebt het misschien al gemerkt, het wordt drukker in de supermarkten en online boodschappen bestel...

Daten in coronatijd: 7 x leuke activiteiten die je wél nog kunt doen in Utrecht

Utrecht is coronabrandhaard, burgemeester kondigt strengere handhaving aan

Thuis restaurantje spelen: hier in Utrecht kun je een meergangendiner afhalen of laten bezorgen

adv.