Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Corona maakt een comeback’: deze nieuwe lokale maatregelen gelden nu in Utrecht

Door Janine Guijt 18 september 2020

Utrecht staat er niet goed voor in de bestrijding van het coronavirus. In onze stad geldt het risiconiveau ‘zorgelijk’. Burgemeester Peter den Oudsten heeft na de persconferentie van vrijdagavond het volgende bekendgemaakt over de maatregelen in onze regio.

Extra communicatie, venstertijden en meer toezicht

Er komt extra communicatie over de basisregels. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht loopt deze maand nog de campagne ‘Hou vol’ en in de stad Utrecht loopt de campagne ‘Thirty030’ #KILLDE2EGOLF.

Ook heeft de burgemeester vandaag afgesproken dat koepels van sport-, studie-, en gezelligheidsverenigingen volgende week zelf met een actieplan komen om de verspreiding terug te dringen.

Verder kijkt de Veiligheidsregio of het mogelijk is om venstertijden in te stellen en of winkels, en overheidsinstellingen zoals bibliotheken en buurtcentra hier behoefte aan hebben. Dat betekent dat ouderen en kwetsbaren op een rustig tijdstip naar deze instellingen kunnen.

Ook komt er verscherpte handhaving op naleving van de maatregelen en zullen locaties waar een besmettingshaard is geconstateerd sneller worden gesloten. Er komt daarnaast meer handhaving in parken, gebieden met een risico op illegale feesten en sectoren waar bovenmatig veel besmettingen plaatsvinden.

Meer over deze lokale maatregelen lees je op de website van de Veiligheidsregio Utrecht.

Bezorgde woorden in de persconferentie

Eerder was al uitgelekt dat één van de maatregelen de sluitingstijd van de horeca is. Om 00.00 uur gaat de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moet iedereen echt weg zijn.  In de persconferentie gaf een bezorgde premier Mark Rutte aan dat het noodzaak is om nu nog bij te sturen, voordat verdere maatregelen nodig zijn. Zulke maatregelen zouden winkels en horeca nog meer treffen. Ook gaf hij aan dat er weer druk op de zorg ontstaat. Daarom is het enorm belangrijk om de basisregels rondom corona te volgen.

Een andere regel is dat er maximaal 50 personen bij elkaar mogen komen, dat was eerst nog 100. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Er zijn een paar uitzonderingen: scholen, uitvaarten, demonstraties en religieuze bijeenkomsten.

Een ander genoemde verandering in de regels is dat snotterige kinderen tot 12 jaar wel naar school mogen. Zij hoeven niet getest te worden bij milde klachten.

Kroegtoerisme

“Dit soort maatregelen zorgen denk ik voor meer thuisfeestjes en meer kroegtoerisme tussen gemeentes en helpen naar mijn idee niet om de besmettingen terug te dringen”, zegt Linus Kleijnjan, assistent-manager bij Biercafé Olivier.

Ook Wouter van Essen van Wijnbar Most is niet te spreken over de nieuwe regels. “De horecasector wordt steeds harder geraakt en er is weinig begrip vanuit de overheid. Er worden boetes uitgedeeld en ik heb niet het gevoel dat dit in andere sectoren ook gebeurt. Waarom wordt er bijvoorbeeld niet in een supermarkt gehandhaafd? Je voelt je daardoor onbegrepen en machteloos en het wordt daardoor steeds moeilijker om te ondernemen.”

Corona in Utrecht

In onderstaande grafiek kan je het aantal geregistreerde besmettingen in Utrecht vanaf 13 maart te zien.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Extra uitleg bij de grafiek:

  • De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde coronabesmettingen er in totaal in Utrecht zijn (geweest) vanaf 13 maar tot nu Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De groene lijn geeft aan hoeveel Utrechters er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.
  • De rode lijn is een optelsom van alle Utrechters die aan corona overleden zijn.

Lees ook:

Utrechtse burgemeester en wethouders: ‘Kom niet op zaterdag naar de binnenstad’

Omdat het op zaterdagen steeds lastiger wordt om anderhalf meter afstand te houden, roepen de Utrech...

Laatste cijfers van RIVM: aantal nieuwe besmettingen in Utrecht stijgt

Kroegbaas Robbert vreest voor toekomst gaycafé Kalff: ‘Het zou doodzonde zijn als Café Kalff verdwijnt’

Wel of niet op kamers in coronatijd? ‘Zonde om mijn geld nu uit te geven aan huur’

Meer over

Corona Nieuws

adv.